Методи блокування телефона: як надійно захистити смартфон на базі Android

Наступна новина

Сьогодні люди зберігають у смартфонах різну конфіденційну інформацію — від особистих фотографій до банківських даних. Більше того, часто мобільні телефони використовуються для доступу до корпоративних даних, особливо під час віддаленого режиму роботи та використання двофакторної аутентифікації. Тому високий рівень безпеки мобільних пристроїв є вкрай важливим.

Базовим та одним із найголовніших елементів захисту є блокування телефона. Способів блокування телефонів на базі операційної системи Android існує багато — від класичного захисту за допомогою пароля до більш сучасних методів з використанням біометричних даних. Однак, які з них є більш ефективними?

Графічний ключ

Такий метод блокування екрана на телефоні передбачає введення певного шаблону малюнка. Чим простіший графічний ключ, наприклад, у формі літери L, тим легше буде його відгадати або повторити. Тому такий варіант блокування телефона забезпечує в кращому випадку середній рівень захисту.

За даними дослідження, у 64,2% випадків користувачі могли правильно повторити графічний ключ, який бачили вперше. Для безпеки власних даних варто використовувати якомога складніший зразок ключа, або інший метод блокування телефона. Наприклад, більш безпечними варіантами є PIN-код або пароль.

PIN-код або пароль

Більшість користувачів, напевно, знайомі з можливістю блокування телефона за допомогою PIN-коду. Його потрібно вводити для розблокування SIM-карти під час увімкнення телефона. За замовчуванням це зазвичай чотиризначний код, однак з міркувань безпеки краще встановити довшу комбінацію цифр.

Блокування телефона за допомогою пароля залишається одним з найпопулярніших методів. Якщо ви використовуєтепароль, важливо аби він складався принаймні з 8 символів та містив літери, цифри та спеціальні символи. Таку комбінацію складніше запам’ятати, однак вона забезпечить більш надійний захист. Для додаткової безпеки особистої інформації можна встановити видалення усіх даних після певної кількості невдалих спроб вводу пароля.

Біометричний відбиток пальця

Сканери відбитків пальців все ще активно використовуються розробниками смартфонів. Варіантів їх розміщення існує декілька — вони можуть бути вбудовані у кнопки, екран або розміщуватись окремо. Варто зазначити, що блокування телефона за допомогою відбитка пальця є одним з найшвидших та найбезпечніших методів.

Обійти таку систему захисту досить складно, але можливо. Відбитки пальців можна отримати з фотографій та інших джерел, а потім відтворити навіть за допомогою двовимірного друку. Зокрема, у 2017 році одному досліднику кібербезпеки вдалося отримати відбиток пальця міністра оборони Німеччини з фотографій високої роздільної здатності.

Сканування обличчя

Цей метод захисту передбачає сканування обличчя користувача. І хоча на перший погляд здається, що процес є досить складним і тягне за собою велику кількість технологічних процесів, насправді використовується лише фронтальна камера пристрою та спеціальне програмне забезпечення. Камера сканує зображення вашого обличчя, а потім використовує алгоритм розпізнавання обличчя, щоб перевірити його відповідність. Швидкість розблокування телефона в такому випадку залежить від моделі вашого телефона та якості фронтальної камери.

Такий спосіб блокування телефона також є не дуже безпечним, оскільки зловмисник може використати фотографію вашого обличчя для обходу системи. Дослідники навіть проводили відповідний тест на 110 різних смартфонах і результати були невтішними. Тому спеціалісти ESET рекомендують використовувати блокування за допомогою біометричних відбитків пальців у поєднанні з паролем.

Особливі методи блокування

Різні бренди смартфонів застосовують власні біометричні заходи безпеки для захисту пристроїв. Це можуть бути різні варіанти — від особливих рівнів сканування обличчя до розпізнавання райдужної оболонки ока. Наприклад, у смартфонах компанії Samsung є своя технологія сканування райдужної оболонки, яку досить просто налаштувати. Ця технологія використовує інфрачервоний світлодіод для освітлення ока, в той час як вузька фокусна камера фіксує структури райдужної оболонки. Після цього смартфон аналізує отриману інформація та враховує навіть те, чи носить користувач окуляри. Такий метод блокування телефона здається надзвичайно сучасним та високотехнологічним, однак спеціалістам з комп’ютерної безпеки вдалось обійти захист на одному із перших телефонів Samsung з цією функцією.

Існує велика кількість варіантів блокування телефона, тому кожен користувач може обрати найбільш зручний для нього. Однак, спеціалісти ESET рекомендують використовувати комбінацію з різних типів захисту. Найбільш безпечними варіантами і надалі вважаються надійний PIN-код та складний унікальний пароль, а також сканування відбитків пальців.

Незалежно від обраного варіанта варто відповідально поставитися до захисту особистих даних, оскільки це допоможе уникнути багатьох проблем у майбутньому. У випадку викрадення або втрати смартфона додатковий захист даних забезпечить ESET Mobile Security для Android з модулем Антикрадій. Ви отримаєте можливість відстежувати активність на пристрої, заблокувати його, а також віддалено видалити всі персональні дані з пристрою.