Надійне шифрування: як захистити дані від несанкціонованого доступу

Наступна новина

Більшість людей зберігає на своєму персональному комп’ютері, смартфоні або у хмарі різні види конфіденційної інформації. Досвідчені користувачі, зазвичай, встановлюють пароль чи біометричну аутентифікацію або навіть комбінують ці види захисту облікових записів. Такі заходи безпеки є правильними, однак, їх може бути недостатньо у разі втрати або викрадення пристроїв. Щоб бути впевненими, що ваші дані не потраплять до сторонніх осіб, спеціалісти ESET  рекомендують використовувати шифрування.

Шифрування диска

Значна частина користувачів все ще використовує змінні жорсткі диски як додаткове сховище. Тому шифрування диска — це необхідний рівень безпеки: якщо ви загубите свій жосткий диск або його викрадуть, ніхто не зможе отримати доступ до інформації на ньому. Диск буде повністю зашифрований, включаючи всі дані, програмне забезпечення та операційну систему. Шифрування також доступне на більшості сучасних смартфонів Android або iOS та часто є вже вбудованою функцією, яку потрібно лише налаштувати.

Хмарне шифрування

Використання хмарних сховищ стало таким поширеним перш за все через простоту доступу до файлів — за наявності підключення до Інтернету ви можете використовувати необхідні дані, де б ви не були. Однак, протягом декількох років у хмарних службах неодноразово траплялись витоки даних. Тому перед завантаженням файлів у хмару їх варто зашифрувати. Таким чином без ключа розшифровування ніхто не зможе отримати доступ до вашої інформації. На ринку існує безліч, як платних, так і безкоштовних програм, однак для більш високого рівня захисту обирайте програми хоча б з алгоритмом шифрування AES.

Шифрування веб-трафіку

Один з найпростіших способів — це встановити віртуальну приватну мережу (VPN), яка працює як зашифрований тунель для Інтернет-трафіку. Наприклад, якщо ви працюєте в кав’ярні та збираєтеся відправити конфіденційні дані клієнту, VPN дозволить вам ділитися цими даними через зашифровану мережу, тому ніхто не зможе їх перехопити. Інший приклад — безпечний доступ до даних, що зберігаються у вашій домашній мережі, навіть якщо фізично ви перебуваєте в іншій частині земної кулі. 

Для захисту конфіденційності також можна використовувати спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє встановлювати анонімне з'єднання з мережею, наприклад, Tor. Мережа Tor спрямовує ваш трафік через добровільну мережу ретрансляцій і обертає її в декілька рівнів шифрування. 

Крім цього, варто завжди стежити за тим, щоб веб-сайт, на який ви переходите, використовував протокол HTTPS.  Літера S означає, що вся комунікація між відвідувачем та веб-сервером зашифрована. Тому більшість світових веб-сайтів зараз використовують HTTPS за замовчуванням.

Шифрування електронних повідомлень

Більшість додатків для обміну повідомленнями мають вбудоване наскрізне шифрування, однак воно не завжди увімкнене за замовчуванням. Наприклад, щоб увімкнути його у Facebook Messenger, потрібно розпочати секретну розмову. Для цього необхідно натиснути на зображення профілю користувача та вибрати «Перейти до секретної розмови» — лише після цього ваші повідомлення з певним одержувачем будуть шифруватися. У WhatsApp цю функцію увімкнено за замовчуванням, а в Telegram наскрізним шифруванням також захищено лише «секретні чати», у яких також можна встановити таймер самознищення для повідомлень та файлів. Такий чином усі надіслані повідомлення будуть самі видалятися через певний проміжок часу. Однак, одним із найбільш захищених месенджерів і надалі вважається Signal. Завдяки тому, що він має відкритий вихідний код, провідні спеціалісти мали можливість перевірити Signal та підтвердити високий рівень захисту.

Шифрувати можна і повідомлення електронної пошти, щоб захистити їх від перехоплення. Сутність такого шифрування полягає в тому, що лист зашифровується у відправника, а розшифровується у одержувача. Більшість клієнтів електронної пошти підтримують різні стандарти шифрування, наприклад TSL та S/MIME. 

Шифрування паролів

Менеджери паролів — популярний вибір серед людей, які не хочуть запам’ятовувати всі свої паролі. Вони виконують функцію сховища, де можна зберігати усі дані для входу. Більшість хмарних сервісів зберігають копію сховищ користувачів на своїх серверах, надійно захищених декількома рівнями шифрування. Для додаткового рівня безпеки користувачі можуть використовувати багатофакторну аутентифікацію (MFA).  

Відповідальний підхід до зберігання конфіденційних файлів та даних допоможе завчасно попередити витоки важливих даних, які можуть спричинити багато проблем. Рішення ESET Endpoint Encryption забезпечує надійне шифрування змінних медіа носіїв, файлів та папок, а також електронної пошти з можливістю управління пристроями з будь-якої точки світу.