Медицина, освіта та бізнес в умовах пандемії: ризики для конфіденційності даних та нові можливості

Наступна новина

З початком пандемії відбувся пришвидшений перехід більшості важливих аспектів нашого життя в Інтернет. І якщо, наприклад, онлайн-магазини існують вже давно, у деяких сферах цифрова трансформація тільки починається.

Медицина

Люди роками прогнозували зростання ролі цифрових консультацій та телемедицини, яка дозволяє консультуватися  лікарям між собою, навіть на значній відстані. Тому те, що зараз відбувається у світі може стати поворотним моментом для охорони здоров’я, кардинально змінивши взаємодію з лікарями та іншими медичними працівниками. Звісно, такий формат лікування підходить лише для деяких діагнозів та ситуацій. Однак, онлайн-консультації та цифрові документи поступово стають частиною стандартної практики та, імовірно, не зникнуть після закінчення пандемії.

Але варто пам’ятати, що будь-який крок до збільшення ролі віддалених технологій у галузі охорони здоров’я, призведе до збільшення кількості уразливих конфіденційних даних. Медична документація, накази лікарів, рецепти, рахунки, контакти пацієнтів та членів сім’ї — це лише частина конфіденційних даних, до яких можуть отримати доступ зловмисники. Тому необхідно насамперед забезпечити безпечну обробку та зберігання цієї інформації.

Освіта

Перехід в онлайн відбувся і у сфері освіти. Дистанційні уроки у школах та онлайн-курси в університетах, які і раніше були досить поширеними, поступово стають невід’ємною частиною навчального процесу. З розвитком віртуального навчання імовірно буде створено і спеціальне програмне забезпечення, замість програм для відеоконференцій, які використовуються зараз. Це надзвичайно важливо, оскільки на початку пандемії були поширеними випадки, коли жартівники підключались до уроків в Zoom та порушували навчальний процес.

Проблеми з конфіденційністю даних у сфері освіти виникають не тільки безпосередньо під час уроків. Звичайні речі — від домашніх завдань до оцінок чи звітів про поведінку також є особистою інформацією кожного учня чи студента, яка має бути надійно захищена. Безпеку таких файлів може підвищити багатофакторна аутентифікація. Таким чином, навіть якщо треті особи матимуть дані для входу, вони не зможуть отримати доступ до конфіденційних даних.

Бізнес та дозвілля

В той час як багато маленьких компаній та магазинів у всьому світі припиняють своє існування, величезні онлайн-магазини такі, як Amazon, AliExpress та Alibaba лише підвищують свої позиції на ринку. Створення нових послуг та можливостей для клієнтів, а також постійне розширення асортименту дозволяють компаніям лише примножувати свої прибутки під час пандемії. Однак, навіть зважаючи на те, які суми ці компанії постійно вкладають у безпеку власних сервісів, скандали щодо конфіденційності даних трапляються і у них.

Цифрова трансформація почалася навіть там, де її було важко уявити раніше. Наприклад, у сфері спорту. З початком карантину у додатків для онлайн-тренувань значно збільшилась кількість користувачів. У деяких видах спорту навіть почали проводити дистанційні змагання професійних спортсменів.

Різке пришвидшення переходу деяких сфер життя в Інтернет безумовно має безліч переваг — насамперед це швидко та безпечно. Однак варто пам’ятати, що одночасно зі збільшенням кількості інформації про вас у мережі необхідно бути готовими до нових викликів та забезпечити надійний онлайн-захист.