Безпечна покупка вживаної техніки – заходи безпеки

Наступна новина

Електронні відходи з кожним роком стають все серйознішою проблемою. Тільки в 2018 році у світі було вироблено приблизно 50 мільйонів тонн таких відходів. Очікується, що ця цифра збільшиться удвічі у найближчі роки, якщо люди не змінятьсвій підхід до споживання.

При цьому, все ж спостерігається деякі позитивні тенденції. З кожним роком все більше людей зменшують споживання м'яса, відмовляються від товарів «fast fashion» (які швидко виходять з моди) та турбуються про екологічність матеріалів та можливість їх повторної переробки, намагаючись зменшити викиди вуглецю.

Ще один спосіб скоротити кількість відходів та заощадити гроші – це покупка вживаної техніки, зокрема комп’ютерів та смартфонів.

Однак таке придбання несе певний ризик, оскільки ви не знаєте, в яких руках вона була до цього та яким чином використовувалася протягом місяців або років служби. Саме тому спеціалісти ESET підготували рекомендації, як зменшити потенційні ризики під час покупки вживаної техніки.

Вибір платформи для покупки вживаної техніки

Придбати пристрій, який був у використанні, можна з різних джерел. Перший і, мабуть, найнадійніший варіант – придбання відремонтованої техніки у офіційного продавця. Це в основному означає, що пристрій було очищено, а апаратна та програмна частина перевірена продавцем. У деяких випадках ви навіть можете отримати гарантію на пристрій, що позбавить вас від проблем у разі поломки пристрою незабаром після покупки.

Крім того, існує ще інший спосіб – покупка вживаної техніки на рекламних веб-сайтах та Інтернет-ринках. У цьому випадку ви, ймовірно, не матимете можливості особисто перевірити пристрій, перш ніж замовити його. Якщо ви вибрали цей сценарій, вам обов'язково слід використовувати авторитетну платформу, яка має необхідні заходи безпеки для боротьби з шахраями. Крім цього, обов’язково перевірте продавця, почитайте відгуки і запитайте детальнішу інформацію про пристрій. Якщо все ж таки ви наважилися на покупку вживаної техніки, слід скористатися надійною платіжною службою для безпеки транзакції.

Перевірка вживаного комп’ютера

Після покупки вживаної техніки не варто одразу переходити до її використання. Оскільки ви придбали кота в мішку, в першу чергу слід перевірити, чи все працює. Якщо під час увімкненняу вас вже встановлена операційна система, не поспішайте завантажувати улюблені програми або не намагаєтеся зайти в свої соціальні медіа. По-перше, перевірте, чи немає на жорсткому диску даних попереднього власника. Потім спробуйте завантажити та встановити надійний продукт з безпеки для сканування комп'ютера.

Таким чином ви зможете перевірити комп’ютер на наявність шкідливого коду. Зокрема на пристрої може бути встановлена шкідлива програма для зчитування натиснень клавіатури або шпигунське програмне забезпечення, яке може викрадати ваші дані.

Щоб позбутися від всіх попередніх даних, новий власник може здійснити очистку диска. Виробники жорстких дисків пропонують утиліти, які дозволяють очистку з різним ступенем безпеки, починаючи від одного перезапису до декількох шляхів в із випадковими даними та навіть конкретними протоколами безпеки. Зробивши це, слід виконати інсталяцію операційну систему та встановити надійне рішення для захисту комп’ютера. Тільки після цього можна приступати до роботи.

Перевірка вживаного смартфона

Схожі процедури необхідно виконати і для смартфонів. Після огляду на телефону на наявність пошкоджень варто перевірити програмне забезпечення. Якщо після запуску смартфон не пропонує вам задати налаштування, це має викликати у вас підозру. Колишній власник, можливо, не застосував процедуру очистки, а а пристрій може містити певну форму шкідливого програмного забезпечення. Щоб безпечно очистити телефон, почніть з перевірки виконання виходу з усіх сервісів. Після цього потрібно видалити всі облікові записи, пов’язані з телефоном. Наступним кроком має стати ​​шифрування даних телефону, оскільки ви не знаєте, які дані зберігаються на телефоні.

Після цього Ви нарешті перейшли до етапу повернення до заводських налаштувань. Це означає повне видалення інформації та повернення до налаштувань за замовчуванням. Дотримання цих порад допоможе вам під час покупки б/у техніки як частини вашого відповідального підходу до екології нашої планети.