Робота з дому: голосовий помічник може стати причиною витоку даних

Наступна новина

Протягом декількох останніх років голосові помічники, такі як Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri та Microsoft Cortana, стали надзвичайно популярними. Однак, через те, що вони досить часто активуються випадково, навіть якщо користувачі не вимовляли спеціальні фрази, постало питання безпеки та конфіденційності цифрових асистентів.

Під час нещодавнього дослідження Імперського коледжу Лондона та Північно-Східного університету науковці намагалися дізнатися, як часто активізуються голосові помічники без вимовлення слова або фрази для їх пробудження. Пристрої «прослухали» 125 годин вмісту численних шоу Netflix. Щоб уникнути випадків, коли актори з фільмів використовували реальні слова для пробудження, словесний зміст спеціально аналізувався. За результатами дослідження пристрої часто неправильно інтерпретували слова та активувались до 19 разів на день.

Зокрема, голосові помічники деяких виробників активувалися від певних слів або звуків, наприклад, Alexa активується від слів, які містять «к» та звучать схоже на Alexa. Однак, результати тесту показали, що пристрої не завжди активувались від однакових слів, тому існує певний рівень випадковості помилкових пробуджень.

Коли голосовий помічник активується, він починає збирати дані, щоб мати змогу їх проаналізувати та діяти відповідно до інструкцій користувача. Деякі системи зберігають звукозапис або введений текст до тих пір, поки користувач не очистить історію взаємодій, або поки вона не буде очищена відповідно до політики виробника.

Як захистити свої дані

Однак, якщо ви працюєте з дому та обговорюєте конфіденційну інформацію з’являються додаткові ризики. Адже, якщо у вас увімкнений голосовий помічник, який постійно слухає та записує інформацію, існує імовірність витоку конфіденційних даних. Тому під час роботи вдома варто вживати додаткових заходів безпеки.

Зокрема, якщо вам необхідно провести відеоконференцію під час роботи з дому, вимкніть мікрофон та камеру цифрового асистента, щоб мати можливість більш безпечного обміну конфіденційними матеріалами. Щоб не забувати щоразу вимикати асистента на час зустрічей, вимикайте його на весь робочий день.

Небезпека полягає не лише в тому, що ваші конфіденційні дані можуть потрапити до виробника голосового помічника. Також існує ризик викрадення ваших даних кіберзлочинцями або витоку даних виробника, внаслідок якого зловмисники можуть отримати доступ до усіх ваших взаємодій з пристроєм.

Саме тому завжди контролюйте яку інформацію пристрій може почути та регулярно очищуйте історію ваших взаємодій. Крім цього, де б ви не працювали та які б пристрої не використовували, ніколи не нехтуйте правилами безпеки корпоративних даних та дотримуйтесь необхідних запобіжних заходів.