Схеми шахрайства під час пандемії коронавірусу: неочікувані сценарії

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — повідомляє про появу нових схем шахрайства онлайн, пов’язаних з темою «короновірус». Цього разу шахраї погрожують зараженням небезпечною хворобою, вимагаючи сплати викупу криптовалютою Bitcoin.

Раніше вже повідомлялося про інші види шахрайства з використанням стратегій, заснованих на інтересі до COVID-19, страху та стурбованості серед людей. Зокрема для обману жертв шахраї вдаються до різних методів — розсилки шкідливих електронних листів з новинами про хворобу, фейкові пропозицій купити дефіцитні товари або ж перерахувати кошти хворим на коронавірус.

Наприклад, до Федеральної комісії з торгівлі в США надійшло понад 17 000 скарг від американських споживачів, які повідомили про загальні збитки в розмірі понад 13 мільйонів доларів США, пов'язані з аферами COVID-19.

Оскільки інтерес до пандемії не вщухає, навіть недосвідчені кіберзлочинці продовжують адаптувати власні схеми шахрайства під тему «коронавірус». У цьому матеріалі спеціалісти ESET розкажуть про кілька кіберафер, які можуть вас по-справжньому здивувати, якщо ви побачите їх у своїй папці «Вхідні».

Шахрайство виду «сексторшен» з погрозою заразити коронавірусом

Ще раніше набув популярності вид шахрайства, в рамках якого користувача повідомляли про інфікування комп’ютера та запис відео з камери та екрану під час перегляду сайтів інтимного характеру («сексторшен»). Якщо одержувач не сплатить певну суму вкриптовалюті Bitcoin, хакери погрожували надіслати посилання на це відео всім контактам електронної пошти та друзям з соціальних медіа.

Деякі шахраї вирішили трохи удосконалити цю схему з використанням атмосфери стурбованості серед користувачів через пандемію коронавірусу.

Зокрема цього разу шахраї лякають не тільки поширенням інтимної інформацію про жертву, але й інфікуванням небезпечними захворюванням. Для переконливості кіберзлочинці вказують в листі справжні паролі користувача, знайдені серед облікових даних, які опинилися в публічному доступу через витік. Також інтерес становить випадкова заміна символів у повідомленні гомогліфами Unicode (схожі до оригінальних символів). Кілька символів можуть здаватися дивними, але в цілому всі вони достатньо ретельно підібрані.

Шахрайство з вимогою сплатити певну суму хворому на коронавірус сусіду

Попередня схема шахрайства може здатися вам неправдоподібною. Однак зловмисники, які стоять за цією аферою пішли ще далі.

Автори наступної схеми надсилають листи від імені хворого на коронавірус, якого нібито погрожує навмисно заразити вірусом, якщо користувач не заплатить гроші.

Жодних умов щодо сплатив листі не вказано – ні термінів, ні необхідної суми. «Я можу спробувати заразити вас вірусом, який мене вбиває. Заплатіть мені гроші», — ось основна суть шахрайства. Можливо, злочинець розраховує на достатню кількість одержувачів (навіть лише декількох), які вже так налякані, що вони добровільно перерахують більше коштів, ніж вартість запуску цієї спам-кампанії.

Жодна з Bitcoin-адрес з повідомлень вище, а також з інших прикладів цієї афери, знайдених в Інтернеті, не отримувала платежів (один отримав невелику оплату, яка еквівалентна приблизно чотирьом центам). Таким чином, афера не здається особливо прибутковою, але її небезпека полягає в поширенні серед людей ще більшого занепокоєння та відчуття страху в часи пандемії коронавірусу.

Якщо ви отримали на електронну пошту подібний лист з погрозами зараження вас або вашої родини коронавірусом, будьте впевнені, що шахраї просто апелюють до страхів, а їхня справжня ціль — заробити на цьому гроші. Тому якщо вам будуть траплятися подібні електронні листи, достатньо просто видалити їх.