Цькування в реальному житті чи кібербулінг: чого варто боятися більше?

Наступна новина

Сьогодні цифрові технології розширюють можливості у всіх сферах життя. Однак крім очевидних переваг, з’являються й реальні загрози, серед яких окреме місце посідає кібербулінг. За декілька років кібербулінг став глобальною проблемою, яку намагаються вирішувати як на державному рівні, так і на рівні школи та інших некомерційних організацій.

Щоб привернути увагу до цієї теми, сьогодні у 25 країнах світу проводиться International Stand Up to Bullying Day— міжнародний день протидії кібербулінгу. В цей день учасники влаштовують акції, одягаючи рожеві сорочки для підтримки жертв знущань. Цей захід проводиться в школах, на робочих місцях та в організаціях у всьому світі в третю п'ятницю листопада, який співпадає з тижнем боротьби проти кібербулінгу, та в останню п'ятницю лютого. У зв’язку з цим днем спеціалісти ESET склали список основних причин розповсюдження кібербулінгу.

Анонімність

У випадках цькування в реальному житті ви знаєте кривдника в обличчя на відміну від булінгу в Інтернеті, який дозволяє зловмисникам зберігати анонімність. Зазвичай, вони ховаються за псевдонімами та фальшивими фото в профілях різних соціальних мереж. Це в свою чергу зменшує ймовірність затримання кривдника та мінімізує його страх бути покараним.   

Публічність

За результатами дослідження Pew Research, 59% підлітків у США були жертвами кібербулінгу. На жаль, причиною розповсюдження кібербулінгу, крім анонімності, є простота доступу. Залякування в реальному житті передбачає кривдника, жертву та, можливо, деяких свідків. Однак булінг в Інтернеті дуже швидко поширюється та приймає різні форми — від прямих повідомлень до публічних чуток та образливих фотографій жертви. Через активне поширення інформації в Інтернеті, аудиторія спостерігачів, а в гіршому випадку кривдників може збільшуватися.

Доступність

У випадках знущань в реальному житті вам потрібно уникати фізичної близькості з кривдником. Тоді як кібербулінг може здійснюватися постійно поки жертва онлайн, незалежно від її місцезнаходження. Ви можете заснути і прокинутися з новим набором образливих повідомлень у поштовій скриньці або новими чутками про вас в Інтернеті. Таке безперервне знущання може призвести до того, що жертви будуть відчувати себе в небезпеці, навіть в своїх домівках.

Відстороненість від реального світу

Кривдники онлайн, як правило, більш відсторонені від своїх дій через відсутність особистого спілкування з жертвами. Оскільки зловмисники не бачать наслідків своїх знущань, вони, як правило, можуть відчувати незначні докори сумління або взагалі їх відсутність. Така поведінка передбачає ослаблення психологічних меж під час онлайн спілкування. Люди в Інтернеті починають поводити себе не так як в реальному житті — вони не зважають на будь-які заборони і сподіваються, що їх дії не матимуть наслідків.

Інтернет — це назавжди

Не забувайте, що опубліковану інформацію на веб-ресурсах дуже важко видалити. На жаль, це також відноситься до чуток або зображень, які кіберзлочинці публікують в Інтернеті. У цих випадках ви можете надіслати запит на видалення повідомлення до конкретного веб-ресурсу. Зокрема FacebookInstagramTwitterYouTube та інші масштабні сервіси мають спеціальні розділи на сайті, які зможуть вам допомогти. Також існують компанії, які спеціалізуються на пошуку інформації про конкретну людину та її видаленні, принаймні, ускладненню її пошуку.

Що робити, якщо ви стали жертвою кібербулінгу?

Жертвою знущання може стати будь-хто, незалежно від віку, раси, статі або релігії. У таких випадках ви можете відчувати певну ізольованість, однак це не так.

Завжди пам’ятайте, що ви не самотні, і є люди, які піклуються про вас, тому не бійтеся говорити про свої проблеми і звертатися за допомогою до близьких. Це можуть бути батьки, вчителі, колеги чи навіть медичні працівники. Вони всі поряд, щоб допомогти та підтримати вас.

Важливо повідомляти про ситуації кібербулінгу у відповідні служби. Якщо це відбувається на форумах або в соцмережах, ви можете поскаржитися на публікації, коментарі та навіть профілі, які поширюють агресивний та образливий контент. Якщо ви ще навчаєтеся в школі, обов’язково розкажіть батькам.

Крім цього, у разі звернення до спеціальних служб вам потрібно буде надати докази для підтвердження кібербулінгу. Тому зберігайте електронні листи, повідомлення в блогах, соціальних мережах або SMS-повідомлення з погрозами чи іншим агресивним змістом.