Топ-10 порад для безпечного використання відкритих Wi-Fi

Наступна новина

Сьогодні більшість користувачів перебувають онлайн майже цілодобово. Значною мірою на це вплинула наявність відкритих Wi-Fi у громадських місцях. У кав’ярні або у поїзді — користувачі скрізь прагнуть якомога швидше підключитися до безкоштовного Wi-Fi, не завжди замислюючись наскільки це безпечно. Саме тому спеціалісти ESET підготували поради, які допоможуть безпечно використовувати публічні мережі:

  1. Перевіряйте легітимність мереж.

    Незалежно від того, де ви перебуваєте — у магазині, ресторані чи музеї — завжди запитуйте у працівників закладу правильну назву мережі та пароль. Для перехоплення даних користувачів зловмисники можуть створити фейкову мережу, назва, якої буде дуже подібна на легітимну. Будьте особливо обережні, якщо відкритий Wi-Fi не захищено протоколом WPA, WPA2 або WPA3, оскільки таке з'єднання не буде шифруватися і зловмисники зможуть легко отримати доступ до вашої конфіденційної інформації. Перевірити тип протоколу шифрування можна у параметрах мережі.

  2. Віддавайте перевагу сайтам з HTTPS.

    Варто звертати увагу, щоб веб-сторінки, які ви відвідуєте, використовували протокол https. Це надзвичайно легко перевірити: https має відображатися як частина веб-адреси на початку адресного рядка або у вигляді замка. Наявність у веб-сайта або конкретної сторінки дійсного цифрового сертифіката та сучасного шифрування SSL/TLS значно знижує імовірність атак на пристрій користувача.

  3. Регулярно встановлюйте оновлення.

    Для надійного захисту від сучасних та нових загроз варто регулярно оновлювати веб-браузер, програми та антивірусне рішення. Завдяки встановленню оновлень ви отримуватимете останні виправлення та вдосконалення системи безпеки для більш ефективного захисту пристрою. Варто зазначити, що іноді зловмисники під виглядом оновлень програмного забезпечення можуть поширювати загрози, зокрема рекламне програмне забезпечення. Саме тому спеціалісти ESET рекомендують завантажувати нові версії продуктів  лише з офіційних магазинів або сайтів розробників.

  4. Не обмінюйтесь конфіденційною інформацією.

    Намагайтеся не використовувати відкритий Wi-Fi для перегляду електронної пошти, входу в облікові записи, здійснення операцій в онлайн-банкінгу, відправки документів чи будь-яких інших конфіденційних даних. Усі важливі операції варто здійснювати з дому, або будь-якої іншої довіреної точки доступу, яку захищено складним та унікальним паролем та брандмауером.

  5. Вибирайте мережу вручну.

    Переконайтеся, що ваш ноутбук, планшет або смартфон налаштовано на вибір Wi-Fi вручну, а не на автоматичне підключення. Якщо ви вже використовували певну точку доступу раніше, ваш пристрій може автоматично підключитися до неї. Саме тому для відкритих Wi-Fi варто використовувати функцію «Забути мережу» — це дозволить уникнути непомітного для користувача підключення до Інтернету.

  6. Використовуйте VPN.

    Якщо ви багато подорожуєте і не маєте особистого портативного роутера, спеціалісти ESET рекомендують вмикати віртуальну приватну мережу (VPN). Цей інструмент здійснює шифрування зв’язку, щоб зловмисники не могли перехопити та прочитати електронні листи, викрасти конфіденційну інформацію чи відстежити ваші дії.

  7. Використовуйте додаткові інструменти захисту.

    Питанню конфіденційності в Інтернеті сьогодні приділяють більше уваги ніж будь-коли. Саме тому такі сервіси, як TorVPN та DoNotTrack стають все більш популярними. Ці інструменти забезпечують конфіденційність в Інтернеті шляхом шифрування з’єднання навіть для веб-сайтів, які за замовчуванням не шифруються.

  8. Встановіть двофакторну аутентифікацію.

    Увімкніть двофакторну аутентифікацію для всіх облікових записів, де це можливо. Цей крок додає ще один рівень безпеки, тому навіть, якщо зловмисники матимуть логін та пароль, дані користувача будуть захищені від несанкціонованого доступу.

  9. Завершуйте активні сеанси в облікових записах.

    Спеціалісти ESET рекомендують під час доступу до відкритих Wi-Fiзавжди виходити з акаунтів, щоб уникнути їх компрометації. Крім цього, використовуйте функцію «Переглянути активні сеанси», яка доступна у більшості месенджерів та Інтернет-спільнот. Вона дозволяє перевірити де, коли та з яких пристроїв здійснювався вхід до вашого облікового запису.

  10. Вимикайте підключення до Інтернету, якщо він не використовується.

    Якщо ви вже виконали всі необхідні дії в Інтернеті та підключення до відкритого Wi-Fi вам більше не потрібне, просто вимкніть його. Це забезпечить захист від несанкціонованого доступу зловмисників. Чим довше ви будете підключені до відкритої мережі, тим більша імовірність того, що кіберзлочинці намагатимуться отримати доступ до ваших даних.