Як повністю видалити дані з пристрою перед продажем — основні рекомендації

Наступна новина

Новорічні свята позаду, а це означає, що декому пощастило отримати в подарунок чи придбати самостійно новий ноутбук, смартфон або планшет. У зв’язку з цим постає питання, що робити з попередніми пристроями, які вже непотрібні.

Новорічні свята позаду, а це означає, що декому пощастило отримати в подарунок чи придбати самостійно новий ноутбук, смартфон або планшет. У зв’язку з цим постає питання, що робити з попередніми пристроями, які вже непотрібні.

Частина з нас звикла зберігати старі смартфони та ноутбуки у якості резервних копій. Інші користувачі полюбляють дарувати свої пристрої близьким або ж продають їх. У будь якому випадку спеціалісти ESET рекомендують зробити декілька простих кроків перед переданням смартфона чи ноутбука іншим особам.

Обов’язковим правилом для користувачів є здійснення повного резервного копіювання даних у хмару або на зовнішній пристрій. Таким способом Ви уникнете втрати конфіденційних даних, які можуть знадобитися у майбутньому.

Поради для власників комп’ютерів

Помилковою думкою більшості користувачів комп'ютерів є те, що форматування жорсткого диска означає повне видалення даних з диска. Насправді, дані все ще можна відновити з накопичувача, навіть після його форматування. Процес очищення жорсткого диска на комп'ютері відрізняється залежно від операційної системи.

Власники Mac можуть легко очистити диск за допомогою вбудованої Дискової утиліти. Тоді як на ноутбуках та комп’ютерах Windows така можливість відсутня, тому користувачам доведеться пошукати спеціальні інструменти в Інтернеті. Варто зазначити, що безкоштовні версії деяких програм можуть працювати лише з жорсткими дисками (HDD).

Для очищення SSD-накопичувачів необхідна спеціальна утиліта, яка може бути на веб-сайті виробника. Якщо Ви добре знаєтеся у роботі девайсів можна застосувати більш радикальний метод — фізичне пошкодження пристрою. В іншому випадку, Ви маєте звернутися до спеціалізованої служби, яка має у своєму розпорядженні машини для утилізації Вашого диска.

Поради для користувачів смартфонів

Для максимального спрощення процесу очищення більшість смартфонів мають власні вбудовані утиліти. Перед здійсненням очищення користувачам iPhone спочатку рекомендується вийти з усіх служб, таких як iTunes, iCloud, App Store та інших. Після цього потрібно перейти у меню «Параметри»> «Загальні»> «Скинути» та натиснути «Стерти весь вміст і налаштування».

Для смартфонів Android процес очищення може дещо відрізнятися залежно від виробника, проте техніка залишається схожою. Спеціалісти ESET рекомендують почати з деактивації заходів безпеки, таких як блокування екрана, а потім можна перейти до видалення даних облікових записів для входу. Також перед очищенням деяких смартфонів варто зашифрувати дані на ньому, а вже після цього повернути пристрій до заводських налаштувань. Крім цього,  не забудьте вилучити SD-карту зі свого телефона.

Переробка та утилізація пристроїв

Для безпечної утилізації електронних пристроїв потрібно знайти організації, які спеціалізуються на  переробці використаних смартфонів та ноутбуків. Зокрема такі підприємства використовують цінні деталі для виробництва майбутніх девайсів. Зазвичай, інформацію про утилізацію можна знайти на сайті виробника пристрою.