Топ-5 простих та дієвих порад для захисту даних компаній

Наступна новина

Темпи розвитку технологій невпинно зростають, тому, майже всі компанії сьогодні використовують комп’ютери чи сучасні смарт-пристрої у своїй діяльності. Однак на відміну від масштабних корпорацій, маленькі організації часто мають недостатньо фінансових та людських ресурсів для повноцінного захисту даних. Для таких випадків спеціалісти ESET підготували 5 порад, які дозволять значно підвищити рівень захисту інформації будь-якої компанії або окремого користувача.

Поради для захисту даних:

1. Багатофакторна аутентифікація(MFA)

Одним з найбільш ефективних інструментів для захисту даних є багатофакторна аутентифікація. Апаратне забезпечення для аутентифікації (зазвичай USB або NFC) є відносно не дорогим, а велике різноманіття пристроїв на ринку дозволяє задовольнити потреби компанії будь-яких розмірів.Багатофакторна аутентифікація додає ще один рівень безпеки, щоб запобігти крадіжці чи витоку конфіденційних даних або несанкціонованого доступу до внутрішньої мережі компанії.

2. Управління паролями

Щоб полегшити собі життя більшість користувачів використовують прості паролі або ж однаковий пароль для декількох облікових записів. Однак це ставить під загрозу всі облікові записи з подібними комбінаціями для входу. Замість цього краще використовувати спеціальні додатки для управління паролями. Вони дозволяють не тільки зберігати паролі до різних акаунтів, але й пропонують варіанти надскладних унікальних паролів для надійнішого захисту даних.

3. Шифрування пошти

Кіберзлочинці постійно вигадують нові способи для використання листів електронної пошти в зловмисних цілях, тому надійних паролів та багатофакторної аутентифікації під час використання пошти може бути недостатньо. На додаток до цього спеціалісти ESET радять використовувати шифрування електронних листів. Крім цього, щоб зловмисники не могли використати вашу електронну адресу для поширення фішингових повідомлень використовуйте цифровий підпис даних. Якщо одержувач отримує електронний лист нібито від вас, але на ньому відсутній криптографічний підпис, одержувач знатиме про ризик.

4. Захист Wi-Fi роутера

Значна частина роутерів, які використовуються домашніми користувачами та підприємствами мають серйозні уразливості безпеки. Серед ризиків —імовірність крадіжки особистої інформації або шахрайства, крім цього інфіковані роутери можуть використовуватися для атаки на інших користувачів. Деякі роутери мають більш надійний вбудований захист, але його можна налаштувати і самостійно, використовуючи рекомендації спеціалістів ESET.

5. VPN

Шифрування трафіку за допомогою VPN— це хороший спосіб уникнути перехоплення даних. Варто зазначити, що VPN є одним з найбільш ефективних інструментів для захисту даних під час використання загальнодоступної мережі Wi-Fi. Існують різні VPN-сервіси, серед яких багато безкоштовних або ж тих, які стягують невелику плату. Але часто безкоштовні варіанти заробляють свої гроші іншими способами, зокрема шляхом збору персональної інформації та даних браузера.

Крім цього, спеціалісти ESET рекомендують дотримуватися базових правил кібербезпеки, зокрема, не відкривати підозрілі листи та веб-сайти, регулярно оновлювати програмне забезпечення, а також використовувати багаторівневі рішення для надійного захисту корпоративної мережі.