Функція шифрування DNS: додатковий рівень захисту чи чергова проблема

Наступна новина

Без сумніву, інформація — один з найцінніших ресурсів у світі. Оскільки сьогодні майже всі сфери життя пов’язані з Інтернет-мережею, забезпечення захисту особистих даних онлайн та їх безпечне використання стало однією з найбільш актуальних тем сучасності. 

Зокрема найбільш обговорюваними питаннями є шифрування DNS та наслідки його використання для користувачів. Локальний DNS діє як адресна книга в Інтернеті та забезпечує спрямування на потрібну сторінку під час надсилання чи отримання даних з сервера (наприклад, під час введення адреси веб-сайту в рядок URL-адрес).

Оскільки сьогодні багато персональної інформації поширюється Інтернет-мережею, шифрування стало традиційним способом забезпечення конфіденційності, наприклад, шифрування текстових повідомлень або використання VPN під час роботи в Інтернеті. Як і багато протоколів Інтернету, DNS залишається дотепер відкритим та загальнодоступним для кожного.

На початку цього року Google та Mozilla оприлюднили інформацію про перехід до шифрування DNS за допомогою DNS-over-HTTPS (DoH). Зазвичай, інформація про DNS-запити незашифрована, тобто ваш Інтернет-провайдер, інші сервери та користувачі вашої мережі Wi-Fi можуть бачити веб-сайти, які ви відвідуєте.

Таку можливість часто використовують кіберзлочинці для поширення різних загроз, які можуть впливати на систему доменних імен жертви. Зокрема зловмисники спрямовують користувачів на підроблений веб-сайт для завантаження шкідливого коду та інфікування пристрою. Для цього кіберзлочинці, зазвичай, використовують фішингові посиланняексплойти та ботнети.

Тоді як шифрування DNS запобігає викраденню даних та зменшує ризики атак кіберзлочинців. «Однією з причин великої кількості кіберзлочинів та шахрайських операцій в Інтернет-мережі є відсутність дотримання основних правил безпеки під час роботи зі старими Інтернет-протоколами та сервісами», — зазначає доктор Пол Віксі, який досліджував DNS. Однак це не означає, що повне шифрування — єдиний спосіб захисту від загроз, які використовують застарілі протоколи.

В чому небезпека шифрування DNS?

Існує думка, що шифрування DNS може спричинити ряд певних проблем. Зокрема деякі спеціалісти з кібербезпеки стверджують, що шифрування DNS може ускладнити виявлення шкідливих програм в Інтернет-мережі. Це особливо актуально для підприємств, де прозорість DNS має вирішальне значення для забезпечення захисту мережі.

Найголовніше, що шифрування DNS не дозволяє користувачам однієї мережі бачити запити інших. Зараз Інтернет-провайдери можуть використовувати інформацію DNS-запитів для надсилання конкретних рекламних оголошень або з метою контролю мереж у разі порушення авторських прав. Таким чином, шифрування DNS забезпечує конфіденційність та безпечне управління даними, проте це не дозволяє користувачам повністю контролювати доступ до особистих даних.

У будь-якому разі вибір про перехід до шифрування DNS не залежить від користувачів, а залишається за основними технологічними компаніями. І хоч шифрування DNS може перешкоджати доступу провайдерам до даних користувачів, натомість технологічні корпорації можуть використовувати таку можливість у своїх цілях.