Основні правила безпечного завантаження

Наступна новина

Кіберзлочинці постійно вигадують нові механізми та способи для обману користувачів, а кількість шкідливих додатків та програм зростає з кожним днем. Важливо пам’ятати, що далеко не всі безкоштовні файли в Інтернеті є безпечними. Крім проблем із авторським правом, завантаження безкоштовних фільмів, ігор чи музики може спричинити і інфікування шкідливим програмним забезпеченням. Внаслідок цього зловмисники можуть отримати доступ до вашої особистої інформації або використовувати інфікований пристрій для майнінгу криптовалют, значно знижуючи його продуктивність. Однак, якщо уважно та відповідально ставитися до процесу завантаження, ризики можуть бути мінімальними.

Поради для безпечного завантаження файлів:

  • До будь-яких незнайомих веб-сайтів, підозрілих посилань та вкладень електронної пошти необхідно ставитися з обережністю. Перехід на шкідливий веб-сайт може призвести до інфікування вашого пристрою та завантаження шкідливих файлів.
  • Не варто реагувати на рекламу та спливаючі рекламні повідомлення, у яких пропонують, наприклад, завантажити платний додаток або певні преміум-функції програми безкоштовно. У такий спосіб зловмисники поширюють підробне програмне забезпечення.
  • Використовуйте програми відомих та перевірених розробників, це значно підвищить шанси безпечного завантаження.  Якщо виникає потреба завантажити додаток невідомих постачальників, краще спершу пошукати інформацію про них.
  • Програмне забезпечення необхідно завантажувати лише з офіційних магазинів або сайту компанії-розробника. На легітимних ресурсах шанси випадково завантажити шкідливе ПЗ на додаток до потрібної програми значно нижчі.
  • Навіть під час завантаження програми з офіційного магазину варто уважно ознайомитися з інформацією про неї, зокрема відгуками, рейтингом та даними про розробників. У такому випадку ризик інфікування буде меншим.
  • Використовуйте багаторівневе рішення для захисту пристроїв. Воно попередить вас про перехід за небезпечним посиланням, а також допоможе забезпечити максимально безпечне завантаження.
  • Якщо ви зрозуміли, що все-таки стали жертвою шкідливого додатку, варто поскаржитися на шахрайський додаток в магазині, а також написати відгук. Це допоможе швидше видалити загрозу з магазину, а інші користувачі знатимуть про небезпеку.

Якщо більшість дорослих розуміють можливі ризики, діти в прагненні завантажити чергову гру часто не дуже переймаються безпечністю завантаження. Саме тому необхідно розповісти дітям про усі можливі небезпеки та наслідки від необережного завантаження файлів та додатків.

Щоб додатково захистити дітей, спеціалісти ESET радять використовувати функцію батьківського контролю. Вона допомагає стежити за діяльністю дітей, зокрема контролювати сайти, які вони відвідують, і те, що вони завантажують. Крім того, Батьківський контроль дозволяє блокувати потенційно небезпечні для дитини веб-ресурси.

У зв’язку з постійним розвитком кіберзагроз варто дотримуватися основних правил безпечної роботи в мережі, які залишаються актуальними для користувачів будь-якого віку. Зокрема щоб уникнути викрадення даних використовуйте складні унікальні паролі до усіх облікових записів та двофакторну аутентифікацію. Крім цього, необхідно своєчасно оновлювати програмне забезпечення та операційну систему пристрою.