Контроль дозволів додатків: як уникнути ризиків

Наступна новина

Побачивши нову цікаву програму для смартфона, ми відразу ж поспішаємо її завантажити і почати використовувати. Однак більшість перед запуском додатку не переглядає дозволи, а просто бездумно надає доступ до всього запропонованого виробником.

Дозволи додатків можуть бути складними, і не завжди очевидно, для чого програмному забезпеченню потрібен доступ. І, навпаки, іноді буває цілком зрозуміло, що для роботи програми не потрібен певний дозвіл. Наприклад, додаток для моніторингу заряду акумулятора не потребує доступу до точного місця перебування пристрою. Однак доступ до цих даних повністю виправданий у випадку з географічними онлайн-картами.

Сьогодні ми і так ділимось великою кількістю інформацією про себе через соціальні медіа. Однак більше занепокоєння викликає збір даних тоді, коли ми найменше цього очікуємо або про це взагалі не знаємо. Наприклад, в 2013 році було виявлено, що деякі програми-ліхтарики отримували доступ до контактних даних і мікрофона. Проблема полягала в тому, що згоду на збір даних користувачі не надавали. Потім виробники можуть продавати зібрані дані з метою отримання прибутку або використовувати їх в інших цілях.

Тому користувачам варто бути пильним, і у випадку з кожним додатком з'ясовувати, які дані збираються і чи це, справді, необхідно. В іншому разі потрібно вирішувати, чи користь від такої програми дорівнює важливості зібраних даних.

Дозволи додатків для Android: практичний досвід

Під час завантаження програмного забезпечення певного функціоналу, пам’ятайте, що вибір є завжди. Щоб продемонструвати відмінності між дозволами додатків з однаковим функціоналом, спеціалісти взяли перші 5 програм у магазині Google Play за запитом «економія заряду акумулятора».

Експеримент продемонстрував, що подібні програми вимагають різну кількість дозволів – від 11 до 35. Запит доступу до даних про місцезнаходження пристрою присутній в 3 з 5 подібних додатках, а до файлів – в 4 з 5.

Тому управління дозволами додатків на вашому телефоні є важливим кроком до забезпечення захисту ваших даних. Замість проведення часу за популярною грою краще витратити декілька хвилин на видалення програмного забезпечення, що не використовуються, і на зміну дозволів додатків. Перевірити параметри дозволів для конкретного додатку можна в розділі «Програми». Відшукайте необхідну програму та прогортайте вниз до дозволів, а потім перегляньте та вимкніть непотрібні.

Існує також можливість зробити це за функціональними можливостями. Наприклад, під час перегляду дозволів камери, ви можете знайти перелік програм, які можуть вмикати/вимикати її у будь-який час. Варто зазначити, що відмова у наданні певного дозволу додатку не означає припинення його роботи, а може лише обмежити функціонал.

Розуміння цінності наших персональних даних є надзвичайно важливим. Оскільки компанії сьогодні можуть збирати велику кількість інформації про нас для власної вигоди, дані фактично стають «платою» виробникам за доступ до їхніх послуг. Тоді як остаточне рішення погодитися з умовами чи відмовитися від використання конкретної програми залишається за нами.