Правила безпеки дитячих селфі: що варто розповісти дітям

Наступна новина

Соціальні мережі сьогодні переповнені дитячими селфі. Однак юні користувачі не завжди усвідомлюють усі ризики, які виникають під час публікації фотографій в мережі Інтернет. Найчастіше під час розміщення в мережі особистих фото діти не замислюються ні про що, крім власного зовнішнього вигляду, а даремно.

Досвічені кіберзлочинці можуть отримати зі звичайного дитячого селфі величезну кількість інформації, навіть якщо воно буде без підпису чи коментарів. Часто діти ненавмисно поширюють у мережі конфіденційну інформацію, яку зловмисники можуть використати у власних цілях.

Наприклад, якщо в соціальних мережах увімкнено геолокацію, підліток може несвідомо публікувати разом із фотографією своє поточне місцезнаходження. У поєднанні з іншими деталями з дитячого селфі чи профілю це може допомогти зловмисникам у Інтернет-переслідуваннях.

Тому необхідно уважно стежити за додатками, які відправляють запит на використання даних геолокації. Вимкнення цієї функції теж не гарантує абсолютної безпеки. Інформацію про місцезнаходження вашої дитини або ж і всієї родини зловмисникам можуть дати будь-які деталі на задньому плані дитячого селфі, наприклад, назви вулиць чи пам’ятки архітектури. Під час перебування у відпустці бажано уникати публікації сімейних фото, оскільки злочинці можуть скористатися цією інформацією для пограбування вашої домівки.

Не варто забувати і про кібербуллінг. Будь-яке невдале фото може стати причиною знущань над дитиною не тільки в школі, але і в Інтернеті. Публічне глузування може бути руйнівним для дитячої психіки, тому важливо вчасно запобігти цій проблемі.

Крім цього, варто пам’ятати, що дитячі селфі можуть заподіяти шкоду не тільки одразу після їх публікації, але і через певний час після їх розміщення. В Інтернеті нічого не зникає безслідно і будь-яке непродумане дитяче селфі може стати причиною відмови в прийомі до університету чи роботи мрії. Багато роботодавців відверто визнають, що перш ніж взяти людину на роботу, вони активно шукають її сторінки та фото Інтернеті. Тому негативний Інтернет-образ може стати серйозною перепоною для успіху дитини у майбутньому.

Як зробити підліткове селфі і не нашкодити: поради батькам

  1. Перш за все, батьки мають стати прикладом для наслідування. Діти часто у всьому копіюють поведінку своїх батьків, тому щоб навчити юних користувачів уважності та дотриманню правил безпеки під час користування соціальними мережами, перш за все слід почати з себе.
  2. З кожним роком з’являється все більше новин про те, як підлітки падають з дахів будинків або помирають від ураження струмом в погоні за незвичними селфі. Батькам важливо пояснити своїм дітям що жодна фотографія не варта їхнього життя, а яскраві та гарні фото можна зробити і без загрози власному здоров’ю.
  3. Батькам варто дати зрозуміти дитині, що будь-яка розміщена в Інтернеті інформація залишається там назавжди. Навіть якщо видалити повідомлення чи фото з мережі, немає гарантії того, що співрозмовник не встиг зберегти копії.
  4. Якщо ваша дитина тільки починає користуватися соціальними мережами, розкажіть та покажіть як встановити правильні налаштування конфіденційності та на що потрібно звертати увагу під час публікації дитячого селфі — це допоможе уникнути багатьох проблем у майбутньому.
  5. Встановіть надійний додаток з функцією батьківського контролю для контролю використання пристрою підлітком. Батьківський контроль дозволить фільтрувати та блокувати вміст, який не відповідає віку юного користувача. Додаток також допомагає батькам вести журнали активності, щоб зрозуміти, який саме контент цікавить їх дітей в Інтернеті.