Безпека смартфона: рекомендації щодо забезпечення захисту телефона

 

У сучасному світі гаджети є невід’ємною частиною нашого життя. Мільйони людей у всьому світу використовують смартфони для онлайн-замовлень, перевірки пошти чи спілкування в соціальних мережах. Через збільшення використання мобільних пристроїв зростає кількість атак зловмисників з метою інфікування та викрадення даних. В зв’язку з цим мобільна безпека та захист телефона набувають все більшого значення.

За результатами останніх досліджень було виявлено, що мобільний трафік становить 52% використання Інтернету у світі. Незважаючи на цей показник, для користувачів більш пріоритетнім залишається захист ноутбука чи комп’ютера аніж захист телефона.

На сьогоднішній день велика кількість компаній має робочі мобільні пристрої, які використовуються співробітниками в особистих цілях, що часто призводить до витоку конфіденційних даних підприємств. Тому мобільні девайси бізнес-організацій є найпривабливішими для кіберзлочинців і потребують захисту в першу чергу.

У зв’язку з потенційними небезпеками спеціалісти ESET підготували основні рекомендації для захисту телефона від інфікування шкідливими програмами.

  • Здійснюйте регулярне оновлення операційної системи та іншого програмного забезпечення для зменшення кількості уразливостей, через які зловмисники можуть інфікувати пристрої.
  • Використовуйте складні та унікальні паролі, а також двофакторну аутентифікацію для захисту облікових записів Інтернет-банкінгу, пошти та соціальних мереж від несанкціонованого доступу.
  • Завантажуйте додатки перевірених розробників. В Інтернеті Ви можете знайти детальнішу інформацію про розробника чи окремий додаток, відшукати веб-сайт чи контактні дані.
  • Будьте обізнаними з можливими функціями вашого пристрою. Неуважне використання функції Touch ID може призвести до викрадення Ваших особистих даних або навіть коштів з банківської карти.
  • Не відкривайте підозрілі файли та посилання у листах Вашої електронної пошти від невідомих користувачів. Зловмисники часто використовують інфіковані електронні листи або SMS-повідомлення для здійснення фішингових атак. Особливо велика кількість різних листів та повідомлень надходить у сезон знижок та акцій.
  • Будьте уважними під час здійснення онлайн-покупок. Остерігайтесь занадто спокусливих пропозицій здійснити покупку за гарячою ціною — це поширена схема викрадення коштів або інфікування Вашого смартфону. За статистикою, майже кожен третій відчував тиск від пропозицій «встигни придбати тільки сьогодні».

Антивірус на телефон

Оскільки в повсякденному житті ми все частіше користуємося смартфонами, важливим кроком до забезпечення захисту телефона є використання антивірусу. Якщо раніше телефон був пристроєм для підтримки зв'язку, то зараз це повноцінний комп'ютер, який зберігає та використовує особисту інформацію користувача у відкритому вигляді.

Тому спеціалісти ESET рекомендують використовувати надійне рішення ESET Mobile Security для Android, яке містить найбільш сучасні компоненти для забезпечення безпеки смартфонів. Цей антивірус здійснює захист телефона від різних загроз зі скануванням в режимі реального часу, надає звіт про безпеку, а також можливість віддаленого блокування додатків та включення сирени. Додаткові функції такі як сканування за розкладом, автоматичне оновлення вірусних баз, Антикрадій та Антифішинг, доступні в преміум-ліцензії ESET Mobile Security.