Резервне копіювання — ефективний спосіб захистити дані у випадку втрати

Наступна новина

 

На сьогоднішній день однією із найбільш серйозних проблем для кожного підприємства є втрата даних. Компанії оперують великими об’ємами інформації, і їх втрата завдає шкоди репутації та спричиняє фінансові збитки підприємствам будь-якого розміру. Одним з ефективних способів уникнення втрати важливих файлів корпоративних користувачів є резервне копіювання.

Незважаючи на поліпшення якості захисту пристроїв, підприємства і надалі втрачають важливу інформацію. Це відбувається з різних причин, наприклад технічний збій, інфікування шкідливим програмним забезпеченням, мережевий збій та неналежне технічне обслуговування. Проте основна причина втрати даних — людська помилка. Часто співробітники через свою неуважність та необізнаність видаляють файли не зі свого пристрою, а з сервера всієї компанії або завантажують інфіковані вірусом файли, які можуть завдати шкоду пристроям.

Крім цього, багато великих організацій за останні роки стали ціллю атак зловмисників, у результаті яких відбулися масштабні втрати даних. Існують й інші причини видалення файлів, наприклад,  MySpace втратила інформацію за 12 років через технічну помилку під час міграції сервера.  А наприкінці 2018 року журнал Computer Weekly повідомив, що майже половина (46%) всіх підприємств втратили велику кількість інформації через роботу постачальника центрів обробки даних.

Щоб привернути увагу до проблеми, кожного року 31 березня у всьому світі відзначається Міжнародний день резервного копіювання. У зв’язку з цим спеціалісти ESET підготували 3 ключові параметри, які слід врахувати перед здійсненням резервного копіювання.

  • Пріоритетність файлів.

Перед процесом резервного копіювання слід вибрати, які файли є найбільш важливими. Наприклад, папка, що містить важливі документи, та папка з картинками мають різну значимість. Звичайно, у першому випадку інформація має вищу пріоритетність, оскільки такі дані важче відновити.

  • Методи резервного копіювання файлів.

Важливо визначити способи резервного копіювання Ваших даних. До найпоширеніших носіїв для зберігання копій відносять USB-пристрої, оптичні носії (CD або DVD), портативні жорсткі диски та хмарне середовище. Кожен з методів є дієвим залежно від розміру інформації та цілей використання.

  • Періодичність створення резервних копій.

Даний процес можна здійснювати вручну або ж автоматично. Другий варіант передбачає здійснення копіювання регулярно з певною періодичністю: щодня, щотижня чи щомісяця. Це залежить від того, як часто змінюється Ваша інформація. Наприклад, у разі регулярного оновлення даних у різних базах рекомендується здійснювати щоденне резервне копіювання, щоб уникнути втрати важливих файлів. У папках, які містять зображення, можна налаштувати копіювання після додавання нових картинок. Завдяки використанню автоматизованої системи, компанії можуть забезпечити постійне резервне копіювання даних для зменшення ймовірності їх видалення через людську помилку.

Наявність резервних копій — дієвий спосіб запобігання втрати даних у разі видалення їх оригіналів з пристрою. Тому спеціалісти ESET пропонують використовувати рішення Xopero  для створення резервних копій  комп'ютерів, серверів та віртуальних середовищ різними способами.