ТОП-7 порад для захисту смарт-телевізора від Інтернет-загроз

Наступна новина

З настанням осінніх холодів все більше часу користувачі прагнуть проводити перед екранами телевізорів за переглядом улюблених серіалів та шоу. У цей час активізується і діяльність кіберзлочинців, які постійно шукають нові способи атак, а їх цілями можуть стати не лише смартфони та комп’ютери, а й смарт-телевізори. Отримавши контроль над останніми, зловмисники здатні записувати розмови або ж навіть спостерігати за вашими діями через вбудовану веб-камеру.

У зв’язку з можливими небезпеками спеціалісти ESET підготували основні поради для захисту смарт-телевізорів від сучасних Інтернет-загроз.

1. Потурбуйтесь про надійність облікових даних роутера.

Завдяки практичності та зручності використання технологія підключення телевізорів до мережі Інтернет через роутер є досить популярною. Такий спосіб дозволяє під’єднувати до мережі одночасно багато пристроїв без потреби у великій кількості кабелів. Однак у разі інфікування роутера кіберзлочинці можуть отримати доступ до всіх підключених до мережі пристроїв, зокрема і смарт-телевізорів, та встановлювати на них шкідливе програмне забезпечення.

У зв’язку з цим для запобігання несанкціонованому доступу до вашої мережі використовуйте унікальне ім’я та надійний пароль для облікового запису роутера. Також необхідно вимкнути функції, які Ви не використовуєте, адже вони можуть полегшити зловмисникам отримання доступу до вашої мережі. Крім цього, як і всі інші підключені до мережі пристрої, роутер необхідно регулярно оновлювати для захисту від нових уразливостей та надсучасних загроз.

2. Створіть окремі мережі для різних типів пристроїв.

У разі підключення до вашої мережі великої кількості пристроїв створіть перелік усіх та окремі мережі зі спеціальними дозволами. Перегляд списку пристроїв дозволить Вам відключити від мережі пристрої, які тимчасово або взагалі не використовуються. Крім цього, наявність переліку назв ваших пристроїв полегшить виявлення спроб вторгнення у мережу.

Створення окремої мережі також має ряд переваг. Наприклад, для уникнення витоку конфіденційних даних ви можете розділити в окремі мережі пристрої з конфіденційними даними, такі як камери спостереження, пристрої для зберігання даних, та інші підключені до Інтернету пристрої.

3. Правильно налаштуйте ваш смарт-телевізор.

Насамперед необхідно налаштувати параметри конфіденційності для визначення, яку інформацію ваш провайдер може збирати та передавати третім особам. Оскільки деякі виробники смарт-телевізорів за замовчуванням збирають дані голосових записів та веб-камери, необхідно обмежити збір конфіденційних даних у налаштуваннях пристрою. Якщо на вашому пристрої є веб-камера, необхідно вимкнути її у разі невикористання. Для додаткової безпеки рекомендуємо скористатися певним «стікером» для веб-камери, щоб ніхто не зміг спостерігати за вами, навіть коли телевізор вимкнено.

Крім цього, необхідно забезпечити надійний захист для смарт-телевізора та за потреби вмикати функцію батьківського контролю для захисту дітей від небажаного онлайн-контенту.

4. Регулярно оновлюйте вбудоване програмне забезпечення смарт-телевізора.

Кіберзлочинці завжди шукають нові уразливості для проникнення на пристрої та у мережі жертв. Майже всі підключені до мережі Інтернет пристрої, включно зі смарт-телевізорами, мають вбудоване програмне забезпечення, регулярне оновлення якого забезпечує захист від нових загроз. На відміну від комп'ютерів або смартфонів, більшість пристроїв Інтернету речей (IoT) не встановлюють оновлення автоматично, тому необхідно стежити за виходом нових оновлень та інсталювати їх самостійно.

5. Завантажуйте тільки перевірені програми та додатки.

Банківські троянські програми,  фальшиві програми для захисту, платні програми, які поширюються під виглядом безкоштовних легітимних додатків, або шкідливе програмне забезпечення, замасковане під ігри чи легітимні додатки — це не повний список тактик, які можуть використовувати кіберзлочинці для інфікування ваших пристроїв. Саме тому необхідно завантажувати програми лише з офіційних магазинів Google Play та App Store. Крім цього, перед завантаженням програми завжди перевіряйте ім'я розробника програмного забезпечення, кількість інсталяцій та оцінку інших користувачів.

 6. Використовуйте безпечні веб-сайти для перегляду потокового відео.

Зловмисники часто використовують веб-сайти для поширення різних типів загроз, тому обирайте тільки надійні та легітимні веб-сайти для перегляду інформації, зокрема і потокового відео.

7. Використовуйте рішення для захисту смарт-телевізора від кіберзагроз.

Кіберзлочинці можуть інфікувати шкідливим програмним забезпеченням не тільки комп’ютери або смартфони, але і більшість пристроїв IoT. Тому для таких пристроїв також слід використовувати продукти, які забезпечують надійний захист від шкідливих програм. Зокрема для захисту смарт-телевізорів на базі Android було спеціально розроблене рішення ESET Smart TV Security, яке захищає смарт ТВ від різноманітних загроз, зокрема і від атак програм-вимагачів та від несанкціонованого доступу до ваших конфіденційних даних. Повна та безкоштовна версії додатку доступні в офіційному магазині Google Play.