Популярні схеми шахрайства у тіктоці: що ховається за розважальним контентом

Наступна новина

Кількість користувачів соціальної мережі «Тікток» продовжує стрімко збільшуватися в усьому світі. Зокрема, в Україні аудиторія цієї платформи станом на 2022 рік за різними оцінками становить понад 10 млн користувачів.

Крім цього, формат роботи платформи, який передбачає перегляд величезної кількості випадкових коротких відео, а також наявність 1,2 мільярда щоденних користувачів платформи у всьому світі не могли не привабити шахраїв, які постійно шукають нові способи незаконного заробітку. Саме тому спеціалісти ESET підготували список найбільш поширених схем шахрайства у тіктоці.

1. Пропозиції швидкого збагачення

Шахраї часто заманюють користувачів обіцянками швидкого збагачення в обмін на мінімальні зусилля та вкладення. Зокрема у соціальних мережах досить часто з’являються відео з рекламою на перший погляд вигідних інвестиційних проєктів, однак більшість з них насправді є звичайними фінансовими пірамідами.

Тому варто уважно ставитись та ретельно перевіряти будь-які організації, що обіцяють за короткий період отримати високі відсотки від маленьких вкладень, навіть якщо такі варіанти заробітку рекламують відомі інфлюенсери. 

2. Фішингові повідомлення

Електронні листи або приватні текстові повідомлення з фішинговими посиланнями зазвичай надсилаються випадковим чином та містять привабливі на перший погляд пропозиції, які мають заохотити користувача перейти за посиланням. Зокрема часто в таких повідомленнях пропонують отримати значок верифікації або збільшити кількість підписників.

Після того, як жертва відкриє посилання в такому повідомленні, її буде перенаправлено ​​на сайт, де необхідно буде ввести дані для входу в обліковий запис. Якщо в її акаунті не ввімкнуто двофакторну автентифікацію (за замовчуванням вона вимкнена), хакери отримають можливість управління нимта навіть зможуть заблокувати справжнього власника.

3. Акаунти ботів

На жаль, у всіх соціальних мережах повно ботів та підробних акаунтів, які намагаються маскуватись під реальних людей та поширюють неправдиву інформацію. Маскуючись під справжніх користувачів, боти також часто намагаються виманити конфіденційну інформацію або змусити перейти за посиланнями на небезпечні сайти, щоб встановити шкідливі програми на смартфони жертв.

4. Шахрайські програми

Ще одна схема шахрайства у тіктоці передбачає рекламування у відео сайтів та магазинів додатків, на яких нібито можна безкоштовно завантажити платні версії програм. Однак перехід на такі вебсайти спричинить викрадення інформації користувача, а також встановлення шкідливих або небажаних програм.

Саме тому необхідно завантажувати додатки тільки з магазинів додатків Google Play та App Store або офіційних сайтів розробників програмного забезпечення.

5. Підроблені акаунти знаменитостей

Деякі облікові записи можуть намагатися видати себе за знаменитостей, зазвичай просто дублюючи вміст реального облікового запису. Метою такої діяльності найчастіше є спроба отримати якомога більше підписників, щоб в подальшому використовувати акаунт для здійсненняінших видів шахрайства у тіктоці. Щоб не стати жертвою зловмисників, слідкуйте за верифікованими обліковими записами знаменитостей.

Як не стати жертвою поширених схем шахрайства у тіктоці

Хоча тікток залишається досить захищеним від зламу, під час входу в обліковий запис варто пам’ятати про базові заходи безпеки, щоб не стати жертвою плечового серфінгу. Також варто використовувати двофакторну автентифікацію. При цьому за замовчуванням рекомендовано обрати принамні два способи перевірки, адже це допоможе захистити акаунт, наприклад, у випадку отримання доступу зловмисників до SMS-повідомлень.

Варто пам’ятати, що служба підтримки відомих платформ ніколи не зв’язуватиметься з користувачами з проханням надати дані облікового запису — пароль, одноразовий пароль або будь-яку іншу інформацію. Тому будь-які листи через електронну пошту або через повідомлення в додатку, в яких вказано про необхідність поділитися особистою інформацією, ймовірно, надіслані зловмисниками.

Крім цього, якщо ви коли-небудь побачите в соціальних мережах відео та інші публікації, які, на вашу думку, можуть становити небезпеку, скористайтеся кнопкою «Поскаржитися», щоб допомогти іншим користувачам не стати жертвами шахраїв.