Як посилити кібербезпеку компанії в умовах постійних атак ― 6 простих кроків

Наступна новина

З початку 2022 року число виявлених кіберзагроз зросло на 20%, зокрема збільшилась кількість шпигунських програм та спам-листів. При цьому, під прицілом зловмисників опиняються не лише державні установи та корпорації, а й малі та середні підприємства. У той час як великі компанії мають повноцінні ІТ-відділи для реагування на загрози, корпоративні мережі підприємств меншого розміру недостатньо захищені, що робить їх легкою ціллю для кіберзлочинців.

У зв’язку з цим спеціалісти ESET рекомендують перевірити ефективність захисту корпоративної мережі та посилити кібербезпеку компанії за допомогою наступних кроків.

Крок 1. Застосуйте необхідні оновлення.

Базовим правилом безпеки даних є регулярне оновлення операційної системи ноутбуків та комп’ютерів. Оскільки своєчасне виправлення уразливостей зменшує ризик інфікування пристроїв шкідливими програмами. Звертайте увагу на запити щодо оновлення та вчасно встановлюйте доступні виправлення або налаштуйте автоматичні оновлення додатків та програмного забезпечення.

Крок 2. Забезпечте захист віддаленого доступу.

Стратегія кібербезпеки компанії також має містити заходи для захисту співробітників, які працюють віддалено. Зокрема для безпечного підключення до корпоративної мережі таким співробітникам варто використовувати VPN. Це дозволяє запобігти перехопленню конфіденційних даних зловмисниками.

Крім цього, слід не забувати про використання складних паролів для доступу до пристроїв та для входу в облікові записи і програми. Посилити захист під час входу варто за допомогою двофакторної аутентифікації, яка у разі викрадення облікових даних користувача не дозволить зловмисникам отримати доступ до корпоративних ресурсів.

Крок 3. Подбайте про безпеку конфіденційної інформації.

Однією із ключових цілей кібербезпеки компанії будь-якого розміру є захист конфіденційних даних. Оскільки втрата певних файлів може мати досить серйозні наслідки для подальшого функціонування бізнесу. Щоб уникнути таких інцидентів, варто здійснювати регулярне резервне копіювання даних, яке дозволяє відновити потрібні документи у будь-який час.

Ще одним важливим інструментом для безпеки корпоративних файлів є шифрування, яке забезпечує недоступність даних для прочитання без відповідного ключа. Насамперед шифрування слід використовувати для захисту інтелектуальної власності та інноваційних розробок підприємства, а також інших конфіденційних даних.

Крок 4. Запобігайте витокам даних та підвищуйте обізнаність співробітників.

Згідно з даними за 2021 рік, близько 60% малих підприємств зазнали принаймні одного витоку даних, а 44% заплатили від 250 000 до 500 000 доларів США для покриття збитків. Щоб зменшити ризик таких інцидентів, компаніям варто завчасно подбати про безпеку конфіденційної інформації за допомогою DLP-рішення.

Таке рішення запобігає витокам даних, захищаючи компанію від наслідків людських помилок та навмисної шкідливої поведінки. Завдяки цілісному аналізу поведінки продукт ефективно виявляє та реагує на внутрішні загрози ще до того, як вони стануть причиною інцидентів. Крім цього, DLP-рішення допомагає захищати конфіденційні дані, управляти продуктивністю працівників та сприяє підвищенню ефективності роботи.

Також важливим для кібербезпеки компанії має бути інформування співробітників щодо актуальних загроз та способів захисту від них. Оскільки за даними досліджень, 82% випадків витоків даних у 2021 році були пов’язані саме з людським фактором. Тому керівництву підприємства варто подбати про регулярне проведення навчань щодо інформаційної безпеки, можливих методів атак з використанням соціальної інженерії та способів їх розпізнання. Крім цього, слід визначити порядок дій, якого співробітники повинні дотримуватися під час інцидентів безпеки.

Крок 5. Захистіть корпоративну пошту та хмарні ресурси.

Електронна пошта залишається поширеним вектором атак для кіберзлочинців. Зокрема за січень-квітень 2022 року кількість шкідливих програм, які поширюються через електронні листи, зросла на 37%. Запобігти інфікуванню таким видом загроз допоможе розширений захист електронної пошти та сховища, а також додатків для командної роботи.

Тоді як запобігти проникненню програм-вимагачів та «0-денних» загроз у середовищі компанії допоможе інструмент для розширеного аналізу загроз. Це рішення забезпечує активне виявлення нових шкідливих програм шляхом перевірки всіх надісланих підозрілих зразків в ізольованій та потужній хмарній пісочниці.

Крок 6. Забезпечте комплексний захист корпоративної мережі.

Сьогодні організаціям важливо забезпечити кібербезпеку компанії на всіх рівнях, щоб мінімізувати ризики атак. Ідеально для цієї цілі підходить комплексне рішення ESET PROTECT MDR, яке забезпечує захист підприємства будь-якого розміру.

Зокрема рішення дозволяє зменшити ризики втрати чи викрадення конфіденційних даних завдяки XDR-інструменту, який забезпечує своєчасне реагування на інциденти. На додаток до захисту робочих станцій та файлових серверів до складу комплексного рішення входять сервіс з безпеки і преміум-підтримка. Це дозволяє швидко аналізувати та виправляти будь-які проблеми безпеки в мережі завдяки допомозі провідних експертів ESET.

Виконання цих кроків допоможе покращити кібербезпеку компанії та забезпечити належний захист корпоративної мережі від атак кіберзлочинців. Щоб дізнатися більше про продукти ESET та підібрати рішення відповідно до потреб вашого підприємства, будь ласка, звертайтеся за електронною адресою sales@eset.ua або за телефоном +380 44 545 77 26 (відділ роботи з партнерами та клієнтами).