Використання соцмереж на робочому місці: що може піти не так

Наступна новина

Для багатьох публікація своїх щоденних справ у соціальних мережах стала основним елементом їх повсякденного життя, включно з дописами про свою роботу. З одного боку, це тримає друзів та знайомих у курсі всіх подій без потреби писати повідомлення, а з іншого ― створює різні ризики, які можуть вплинути на вас та ваших роботодавців. У гіршому випадку це може навіть поставити під загрозу ваше працевлаштування у разі порушення політики компанії.

Насправді, за даними нещодавнього опитування більшість власників малого бізнесу усвідомлюють, що використання співробітниками соцмереж на робочому місці загрожує їх кібербезпеці. Щоб не наражати себе або своїх роботодавців на непотрібні ризики дотримуйтесь наступних порад, які допоможуть безпечно використовувати соцмережі на робочому місці.

  • Ознайомтеся з політикою компанії

Співробітники часто згадують організацію, у якій працюють, щоб підвищити популярність її бренду або власного профілю. Саме використання платформ соціальних мереж є одним з найшвидших та найкращих способів для цього. Хоча більшість діє у цілях просування, часто це приносить більше шкоди, ніж користі, а іноді навіть може порушити деякі внутрішні правила підприємства.

Тому перед публікацією інформації про свою роботу або роботодавця спочатку варто ознайомитися з правилами щодо використання соцмереж на робочому місці. Якщо їх немає або ви не розумієте, що ви можете робити та чого ні, вам слід поговорити з представником відділу кадрів, який повинен бути в курсі всіх політик компанії.

  • Будьте обережні з використанням програм на робочих пристроях

Пристрої компанії є основою корпоративного життя. Хоча вони передбачені для використання на робочому місці в офісі або віддалено для зв'язку з колегами у разі надзвичайної ситуації, роботодавці часто дозволяють застосовувати їх в особистих цілях.

Однак це не означає, що ви можете розпоряджатися корпоративними пристроями на власний розсуд. Пам'ятайте, ці девайси контролюються адміністраторами вашого підприємства та підключені до його мережі, тому багато ваших дій можуть перевірятися. Щоб запобігти інфікуванню корпоративних систем програмами-вимагачами та іншими загрозами, остерігайтеся різних шахрайських схем у соцмережах, зокрема фішингових атак та небезпечних посилань. Більше про способи інфікування пристроїв читайте за посиланням.

Пам’ятайте, що саме компанія та адміністратори здебільшого несуть відповідальність за безпеку корпоративних пристроїв. Зокрема вони мають забезпечити передові методи захисту, такі як використання надійних рішень з безпеки та ефективна стратегія реагування у випадку атак. Але це не означає відсутність будь-яких дій з боку співробітників, у свою чергу ви повинні оновлювати свої пристрої щоразу, коли з’явиться такий запит.

Також ви повинні знати про поширені схеми шахрайства, з якими можете зіткнутися в соцмережах, таких як Facebook або Instagram. Пам’ятайте, що відвідування сумнівних сайтів, які ставлять під загрозу корпоративні пристрої, може навіть призвести до звільнення.

  • Не публікуйте занадто багато інформації

Регулярно публікуючи інформацію про свою роботу, ви наражаєте себе та свого роботодавця на ризик. Зокрема поширення занадто великої кількості фото з робочого місця може ставити під загрозу фізичний захист компанії. В іншому випадку кіберзлочинці можуть використати інформацію про вас для маскування з ціллю викрадення ваших особистих даних.

Щоб знизити такі ризики, варто обмежувати та контролювати контент, яким ви ділитеся в соцмережах на робочому місці. Крім цього, перевіряйте налаштування своїх соціальних мереж: не всі ваші публікації мають бути доступні всім, тому обмежте доступ для користувачів, яких ви не знаєте або не довіряєте. Про налаштування конфіденційності сторінки Facebook читайте за посиланням.

  • Будьте обережні з фотографіями робочого місця

Фото домашнього робочого місця та офісу, як правило, популярні в соціальних мережах, оскільки люди хочуть поділитися тим, наскільки старанно вони працюють, або показати, як добре організований їхній робочий простір. Але через необережність на ці фото може потрапити певна конфіденційна інформація.

Зокрема у вас на столі можуть бути документи, які стосуються інтелектуальної власності роботодавця або корпоративних таємниць, на стікері ― ваші облікові дані для входу в систему, або на екрані комп'ютера ― конфіденційні дані клієнта.

Все це може призвести до порушення законів про регулювання даних, які змусять заплатити вашого роботодавця серйозні штрафи.

Тому не публікуйте фото робочого столу. У разі великого бажання все таки зробити це уважно подивіться на своє робоче місце та оцініть, чи може що-небудь на фото загрожувати вашій кібербезпеці. У разі виявлення певних ризиків приховайте їх за допомогою додатка для редагування фотографій.

Сьогодні використання соціальних мереж може бути непростим, особливо з урахуванням витончених шахрайських схем та стратегій з інфікування пристроїв шкідливими програмами. Ризики зростають через бажання багатьох користувачів ділитися кожним аспектом свого дня, включно з робочими завданнями. Це створює потенційні небезпеки, якими можуть скористатися кіберзлочинці.

Тим не менш, знизити ризики не так складно ― завжди будьте уважними та обережними, використовуючи соцмережі на робочому місці, вивчіть політику вашої компанії та дотримуйтесь передових методів кібербезпеки, рекомендованих вашим ІТ-відділом.