Безпечний перегляд онлайн-трансляцій – поради з кібербезпеки

Наступна новина

Відвідування спортивних подій завжди було улюбленим заняттям затятих вболівальників, однак під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних фанатів.

У зв’язку з цим спеціалісти ESET підготували поради, які допоможуть захистити вас та ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів. 

1. Забезпечте захист роутера та домашньої мережі

Для перегляду онлайн-трансляцій необхідний роутер, який дозволяє підключати безліч пристроїв до домашньої мережі та отримувати доступ до стрімінгових сервісів. Однак незахищений роутер можуть використовувати зловмисники для доступу та інфікування всіх підключених до нього девайсів. Тому перш ніж підключити пристрій та почати перегляд онлайн-трансляції, важливо переконатися у коректності налаштувань вашого роутера.

Наступним крокомдля захисту роутера та всієї домашньої мережі є створення окремих мереж з налаштованими дозволами. Це дозволить вам відключати пристрої, які ви не використовуєте, а також спростить виявлення спроб проникнення зловмисників.

2. Налаштуйте смарт-телевізор

Для початку необхідно змінити на своїх пристроях параметри конфіденційності, а також дозволи на збір інформації постачальником та її передачу третім особам. Оскільки були інциденти, під час яких деякі провайдери збирали особисті дані своїх користувачів, включно із записом голосу та звичок перегляду.

Також небезпеку може становити увімкнення всіх можливих функцій пристрою, які можуть мати невиправлені уразливості та використовуватись кіберзлочинцями. Тому важливо вимикати функції, які вам не потрібні. Крім цього, варто увімкнути наявні налаштування безпеки, запропоновані виробником, та батьківський контроль у разі необхідності.

3. Встановлюйте актуальні оновлення

На всіх пристроях, на яких ви плануєте дивитись онлайн-трансляції, регулярно оновлюйте операційну систему для виправлення уразливостей та запобігання їх використанню кіберзлочинцями. На відміну від операційної системи комп'ютера або смартфона, вбудоване програмне забезпечення більшості смарт-телевізорів не оновлюється автоматично. Для перевірки наявності оновлень потрібно знайти сайт постачальника, вказавши номер моделі вашого пристрою та поточну версію встановленого вбудованого ПЗ.

4. Використовуйте рішення з безпеки

Ваші пристрої можуть бути інфіковані шкідливим програмним забезпеченням або іншими видами кіберзагроз. Тому варто використовувати комплексне рішення для захисту смарт-телевізора від вірусів та програм-вимагачів або програму з безпеки для смартфонів та планшетів, яка на додаток до функції Антивірусу захищає пристрій під час здійснення онлайн-платежів.

5. Обирайте надійні сервіси для перегляду

Для перегляду онлайн-трансляцій доступні безкоштовні та платні сайти, серед яких можуть бути й шкідливі. Зокрема на деяких безкоштовних ресурсах присутня велика кількість реклами. За результатами аналізу 23 000 стрімінгових сайтів половина відеореклами, яка відображалась на них, перенаправляла жертв на шкідливі сайти. Кіберзлочинці використовують різні схеми для заманювання користувачів – від технік соціальної інженерії до підроблених сайтів для майнінгу криптовалюти.

Платні сайти можуть бути більш безпечними за умови, що вони є легітимними. Однак навіть лідери на ринку онлайн-трансляцій, наприклад, Disney+ або Amazon Prime і Hulu, не захищені від потенційних ризиків, зокрема витоків даних, які ставлять під загрозу інформацію всіх своїх користувачів. Тому простими та ефективними заходами для базового захисту залишається використання надійного та унікального пароля, а також перевірка облікового запису за допомогою ресурсу haveibeenpwned.

Застосовуйте всі вище перелічені поради на практиці та забезпечте собі можливість весело провести час без будь-яких негативних наслідків!