Шахрайські схеми на Airbnb: як безпечно орендувати житло для відпустки

Наступна новина

Подорожі поступово повертаються в наше життя, хоч і з карантинними обмеженнями. Деякі з нас віддають перевагу бронюванню відпочинку через туристичні агентства, інші займаються плануванням самостійно та бронюють житло за допомогою спеціальних сервісів оренди, наприклад, Airbnb.

Злочинці теж знають про популярність самостійного бронювання та поспішають скористатися цим. Тож навіть на таких сервісах можна натрапити на шахраїв. Через потенційну небезпеку спеціалісти ESET підготувати кілька порад, які допоможуть розпізнати дії зловмисників на Airbnb та інших сервісах оренди житла, а також не потрапити на їх гачок.

Відмовляйтеся від оплати за межами платформи

Ви нарешті натрапили на місце відпочинку, яке бажаєте забронювати. Квартира виглядає гарно та знаходиться поблизу визначних пам'яток або в стильному місцевому районі. Однак господар одразу намагається переконати вас спілкуватися надалі та здійснити оплату поза межами платформи. Такі пропозиції мають викликати підозри, оскільки всі дії потрібно здійснювати через офіційний сайт або додаток.

Якщо платіж буде сплачений не через платформу, сервіс оренди не зможе зобов’язати повернути кошти або застосувати інші дії щодо недобросовісного власника. У деяких випадках доведеться сплатити особисто додаткові збори, наприклад, курортний збір, страхові депозити або місцевий податок на проживання, але найчастіше ви сплачуєте повну вартість проживання в рамках процесу бронювання на платформі оренди.

Зокрема сервіс Airbnb попереджає про такі афери і закликає користувачів негайно повідомляти про господарів, які пропонують здійснювати платежі за межами сайту або додатку.

Будьте пильні під час отримання привабливих пропозицій в листах

Також шахраї намагаються обманювати наївних жертв для виманювання їхніх облікових даних та іншої особистої інформації. Для цього зловмисники використовують фішингові листи нібито від імені відомих сервісів оренди житла, наприклад, Airbnb. Зокрема електронний лист може бути замаскований під рекламу чудової пропозиції. Однак, якщо ви натиснете на посилання, воно перенаправить вас на підробну сторінку входу для викрадення ваших даних. За іншим сценарієм після натискання на посилання на пристрій завантажиться шкідливе програмне забезпечення.

Тому, якщо ви отримаєте підозрілий лист з посиланням або вкладенням, не натискайте на них. Щоб побачити повну URL-адресу, наведіть курсор на посилання для перегляду, куди воно переадресовує. Тоді як найкращим варіантом буде одразу відвідати офіційний сайт Airbnb або іншого сервісу, ввівши його адресу в рядку свого браузера. Крім цього, від шкідливого програмного забезпечення та нових методів інфікування захистить сучасне рішення з кібербезпеки.

Остерігайтеся занадто привабливих пропозицій на Airbnb

Переглядаючи запропоновані варіанти, ви можете натрапити на житло, яке з першого погляду може вас вразити, наприклад, розкішні резиденції в елітних місцях за дуже низькими цінами. Якщо варіант виглядає занадто нереалістично, ймовірно, ви натрапили на аферу, і вам точно слід уникати бронювання цього житла.

Однак, якщо ви все ж вирішили розглянути вигідну пропозицію, слід провести додаткову перевірку. Спочатку можна проаналізувати середні ціни на оренду в районі, де розташоване житло. Ще одним способом перевірки є пошук за зображенням у браузері. За допомогою цієї функції ви можете виявити, що зображення були викрадені з іншого сайту, а це означає, що пропозиція є шахрайською. Якщо ваші підозри підтверджуються, негайно повідомте про це сервіс оренди житла.

Обирайте не тільки завдяки відгукам

Пошуки житла з найкращою ціною, розташуванням та комфортними умовами потребують багато часу та ретельних перевірок, зокрема перегляду відгуків, залишених попередніми орендарями. Однак чудові відгуки не завжди можуть свідчити про реальність пропозиції. Наприклад, варіанти з великою кількість хороших або дуже подібних один до одного відгуків мають викликати підозру.

Крім цього, на платформі Airbnb найкращим варіантом є пошук господарів, які пройшли процедуру перевірки особистості. Шахраї, ймовірно, не будуть використовувати справжні документи для цього. Також на Airbnb можна зупинити свій вибір на господарях, які досягли статусу «супергосподар», оскільки вони мають хороший рейтинг та низький рівень скасувань бронювання.

Тож у пошуках вигідних умов бронювання для чудового відпочинку слід не втрачати пильність. Зокрема остерігайтеся занадто заманливих пропозицій, перевіряйте попередні відгуки та будьте обережними під час отримання листів із посиланнями на акційні оголошення.