Нове покоління роутерів: високошвидкісне з'єднання чи шпигунський інструмент

Наступна новина

За умови використання великої кількості розумних пристроїв у будинку забезпечення швидкого та якісного з’єднання Wi-Fi стає все складнішим завданням для користувачів. Для підключення до мережі у зонах, які перешкоджають сигналу, а також у віддалених куточках будинку, виробники пропонують роутери з використанням нового покоління Wi-Fi 6E. Крім поширення Wi-Fi в будь-які точки приміщення, нове покоління роутерів також можуть шпигувати за вами та знати, де ви знаходитесь.

Замість одного роутера, який відповідає за бездротовий зв’язок у всьому будинку, нові пристрої формують мережу з контролером, який відстежує поширення сигналу. Розміщуючи безліч вузлів мережі у різних кімнатах, роутери можуть аналізувати радіочастотне середовище та розподіляти сигнали для покращення з’єднання під час виникнення перешкод.

Оскільки ваша присутність у кімнаті впливає на поширення сигналу, роутери намагаються обійти вас. Це робить їх своєрідними датчиками руху, які знають, де ви знаходитесь. Ці розподілені пристрої спостереження дійсно покращують роботу Wi-Fi завдяки управлінню частотою. Однак з іншого боку, вони також можуть становити загрозу безпеці їх власників.

У чому небезпека нових роутерів?

У багатьох системах є хмарний компонент, який дозволяє користувачу або Інтернет-провайдеру віддалено управляти ними. Оскільки часто у виробників у пріоритеті швидкість випуску нових продуктів, а не питання їх безпеки, сценарій зламу таких пристроїв та отримання зловмисниками конфіденційної інформації про жертву цілком реальний.

Уразливості в технології віддаленого управління часто використовуються кіберзлочинцями під час кібератак. Тоді як отримати контроль над новим пристроєм хакерам може бути легше, ніж здається, оскільки канал віддаленого управління, ймовірно, буде ввімкнено за замовчуванням для швидшого підключення Інтернет-провайдерами.

Перевагою функції віддаленого управління є можливість входу в систему та виправлення різних проблем з Wi-Fi, а деякі користувачі навіть готові платити за це як за додаткову послугу. Варто зазначити, що панель управління відображає всі підключені пристрої, їх потужність сигналу, швидкість передачі даних, сайти, які відвідують користувачі, а також час перебування в мережі. Крім цього, пристрої можна використовувати як своєрідну сигналізацію.

Як бачимо, нове покоління роутерів дозволяє збирати багато конфіденційної інформації про особисте життя своїх власників. З подальшим поширенням цієї технології виникне необхідність створення законодавчої бази для захисту цих даних. Тим часом, користувачам, які не шкодують додаткових коштів на впровадження нових систем вже зараз, залишається лише сподіватися на краще.

 

Читайте також:

Сучасні розумні пристрої: технологічний прогрес чи нова загроза людству?

Як посилити захист Інтернету речей – базові кроки

Безпека домашньої мережі: як забезпечити захист роутера від атак

Рекомендації ESET щодо захисту роутера від загроз