Новорічні свята у новому форматі: чому спілкування в Інтернеті може бути небезпечним

Наступна новина

Кожного року всі традиційно планують, як будуть святкувати Новий рік — з колегами, друзями чи сім’єю. Однак цього року у більшості випадків новорічні плани довелося скасувати через пандемію та знайти інші способи відсвяткувати та побути з близькими. Сьогодні це не проблема, оскільки завдяки доступу до Інтернету кожен може поспілкуватися з рідними через соціальні мережі або за допомогою відеодзвінків. Однак варто пам'ятати, що, використовуючи такі онлайн-платформи, ви можете натрапити на шахраїв.

Щоб уникнути потенційних загроз та покращити безпеку спілкування в Інтернеті з близькими, дотримуйтесь наступних порад.

1. Захистіть доступ до Zoom та інших платформ для відеозв'язку.

Одним з поширених способів залишатися на зв'язку з друзями та сім'єю під час святкування Нового року, зберігаючи при цьому дистанцію, є використання різних онлайн-платформ для відеозв'язку, таких як Zoom. З початку пандемії ці платформи стали дуже популярними серед користувачів, що привабило і кіберзлочинців. Тому для захисту онлайн-дзвінків перед підключенням перевіряйте налаштування безпеки Zoom. Більше порад про безпеку відеоконференцій доступно за посиланням.

2. Уникайте поширення особистої інформації в соціальних мережах.

Соціальні мережі дозволяють близьким та друзям стежити за подіями життя один одного. На жаль, серед віртуальних друзів можуть бути також і зловмисники. Щоб не стати їх жертвою, намагайтеся контролювати інформацію, яку ви публікуєте, та користувачів, для яких вона доступна. Зокрема звертайте увагу на інформацію, яку можна дізнатися з вашого фото. Оскільки деталі на фотографії або метадані можуть показати місце, де вона була зроблена. Інші рекомендації для покращення безпеки спілкування в Інтернеті через соцмережі доступні за посиланням.

3. Остерігайтеся фейкових акаунтів у соцмережах.

Поширеною шахрайською схемою є створення копій облікових записів у соцмережах. Спочатку кіберзлочинець копіює всю інформацію профілю жертви та починає писати її друзям. Зазвичай зловмисник під виглядом друга повідомляє про злам його облікового запису та викрадення коштів з банківського рахунку та просить переслати певну суму. Тому у випадку подібних ситуацій не поспішайте перераховувати гроші, спочатку переконайтеся, що вам дійсно пише ця людина, а не шахрай.

4. Завантажуйте програми тільки з офіційних магазинів додатків та регулярно оновлюйте їх.

Для завантаження на свій пристрій будь-якої нової програми — месенджера чи гри — важливо обирати офіційні магазини додатків. Навіть якщо інший неофіційний магазин пропонує завантажити потрібну вам програму дешевше чи безкоштовно, все одно варто відмовитись. Пам’ятайте, додатки в таких магазинах не проходять суворі процедури затвердження, що ставить під загрозу безпеку пристрою та даних на ньому.

5. Навчіться розпізнавати шахраїв у додатках для онлайн-знайомств.

Через карантинні обмеження цього року програми для онлайн-знайомства стали ще популярнішими. Однак використовуючи такі платформи, ви ризикуєте стати жертвою зловмисників. Серед поширених ознак шахрайства, на які ви маєте звернути увагу, — сильне прагнення співрозмовника перейти на іншу платформу для спілкування, швидке зізнання у коханні, а також прохання надіслати гроші. Про інші схеми шахраїв та небезпеку спілкування в Інтернеті через додатки для онлайн-знайомств читайте за посиланням.

6. Остерігайтеся шахрайства під час онлайн-ігор.

Поширеним способом провести час на карантині, залишаючись на зв'язку з друзями, є онлайн-ігри. Однак вони також є популярною ціллю зловмисників, які за допомогою різних схем намагаються обманути гравців. Щоб пришвидшити хід гри, деякі програми пропонують внутрішні покупки, але за додаткову плату. Цим користуються і шахраї, які часто намагаються обманути гравців, пропонуючи «вигідні пропозиції», у результаті яких можна залишитися і без грошей, і без бажаної послуги. Тому будь-які покупки варто робити тільки в офіційному магазині гри.

7. Будьте небайдужими та реагуйте на будь-які прояви кібербулінгу.

Хоча у більшості кібербулінг асоціюється з дітьми, дорослі також можуть бути жертвами. Якщо ви потрапили в таку ситуацію або стали її свідком, обов’язково повідомте комусь. Більшість онлайн-платформ вже розробили інструменти, які дозволяють користувачам повідомляти про будь-які ознаки кібербулінгу. Тому наступного разу, якщо ви станете свідком подібної ситуації, негайно повідомте про інцидент, скориставшись доступними функціями в соцмережі. Детальніше про те, як запобігти кібербулінгу, читайте за посиланням.

Оскільки наші щоденні дії здатні змінювати цифрове середовище, кожен з нас повинен дбати про безпеку спілкування в Інтернеті, щоб не стати жертвою шахраїв та кіберзлочинців.