ТОП-10 шкідливих програм в Україні: листопад, 2016

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі проактивного виявлення — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у листопаді 2016 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET, за допомогою системи швидкого оповіщення ESET Live Grid, топові позиції у рейтингу найбільш активних шкідливих програм займають загрози, які перенаправляють жертву на інфіковані веб-сайти, та рекламне програмне забезпечення.

Широко поширеним методом зараження залишається перенаправлення користувачів на шкідливі сайти або сторінки для завантаження різних загроз. Для цього зловмисники, як правило, використовують різні види троянських програм, такі як HTML/Refresh, JS/TrojanDownloader.FakejQuery, HTML/ScrInject та HTML/IFrame. Ці шкідливі програми представляють собою скрипти, які додаються на веб-сторінки та автоматично перенаправляють відвідувачів на інфіковані сайти. Після цього відбувається завантаження та виконання шкідливого коду на незахищених комп'ютерах.

Ще одним популярним видом діяльності кіберзлочинців є поширення шкідливого програмного забезпечення, призначеного для показу рекламних повідомлень. Такі програми, як правило, завантажуються разом з безкоштовним програмним забезпеченням.

Прикладом такої програми є Win32/Adware.ELEX. Сімейство даних шкідливих програм модифікує відображені сторінки або відкриває додаткові рекламні сторінки на комп’ютері жертви.

Іншим поширеним прикладом рекламного програмного забезпечення є Win32/Adware.FileTour, яке після потрапляння на комп’ютер жертви разом з безкоштовним програмним забезпеченням показує рекламні банери і спливаючі рекламні повідомлення в браузерах.

Крім згаданих вище загроз, у листопаді також була відзначена підвищена активність відомого сімейства шкідливих програм Crysis. Після запуску на комп’ютері користувача загроза шифрує всі типи файлів на постійних, змінних та мережевих дисках та вимагає плату за доступ до даних. Однак жертви вимагача Crysis для отримання доступу до зашифрованих файлів можуть завантажити безкоштовний дешифратор від ESET. Детальніша інформація про використання інструменту доступна за посиланням.

В связи с повышенной активностью вредоносных программ специалисты компании ESET рекомендуют пользователям быть предельно осторожными при работе в сети Интернет, а также использовать комплексные антивирусные решения для эффективной защиты личных данных и конфиденциальной информации.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: листопад, 2016