ESET пропонує безкоштовний інструмент для жертв глобальної ботнет-мережі Avalanche

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі проактивного виявлення — повідомляє про виявлення глобальної ботнет-мережі Avalanche, яка протягом багатьох років поширювала шкідливе програмне забезпечення, залишаючись непоміченою системами захисту.

Ботнет нараховував як мінімум 500 000 комп’ютерів у всьому світі. Мережу кіберзлочинці використовували для інфікування такими відомими сімействами шкідливих програм, як TeslaCrypt, Nymaim, CoreBot, GetTiny, URLZone, QakBot.

До операції з ліквідації кібермережі були залучені правоохоронці 41 країни, серед яких і Україна. У результаті злагоджених дій вдалося затримати лідерів злочинної організації та відключити 39 серверів зловмисників.

Наразі спеціалісти ESET рекомендують користувачам перевірити свої пристрої за допомогою безкоштовного інструменту ESET Online Scanner на наявність інфікування ботнет-програмами Avalanche. Інструмент виявить і видалить шкідливий вміст, знайдений в системі.

Нагадаємо, раніше компанія ESET неодноразово співпрацювала з правоохоронним органам різних країн світу для боротьби з кіберзлочинністю. Зокрема компанія брала участь у знешкодженні ботнету Dorkbot, який кожного тижня інфікував тисячі комп'ютерів, та ліквідації мережі Windigo, під час якої кіберзлочинці викрадали облікові дані користувачів та перенаправляли Інтернет-трафік на шкідливий контент.