Топ-5 найпоширеніших причин втрати корпоративних даних

Наступна новина

Без сумніву, сьогодні дані є одним із основних активів компанії. Інформація про клієнтів, співробітників і фінанси повинна бути належним чином захищена в першу чергу та доступна при необхідності. У зв’язку з цим компанії, визнаючи цінність своїх даних, інвестують достатньо ресурсів в їх захист та відновлення у разі серйозних інцидентів.

Але що ж може спричинити втрату корпоративної інформації?

Нещодавнє дослідження, проведене Kroll Ontrack за допомогою інструменту відновлення даних компанії, показало найбільш поширені причини втрати або витоку інформації:

  • Невиявлені диски — 25% 
  • Вимкнення живлення — 11% 
  • Падіння пристрою — 10% 
  • Видалення файлів — 9% 
  • Пошкодження даних — 7%

Збої апаратного забезпечення

Отже, найпоширенішою причиною втрати даних є нездатність виявити накопичувач, що призводить до втрати даних у 25% від загальної кількості випадків. Проблема виникає через жорсткі диски та флеш-накопичувачі, які використовуються у якості пристроїв для масового зберігання у всіх видах корпоративних середовищ, незважаючи на існування більш надійних пристроїв, таких як магнітна стрічка.

Крім цього, зростаюче використання твердотілих накопичувачів (SSD) з флеш-пам'яттю значно збільшило в останні роки відсоток втрати даних. Такі типи дисків пропонують швидший доступ до даних порівняно з традиційними механічними жорсткими дисками, однак SSD більш схильні до збоїв за умови безперервного запису даних. У зв’язку з цим спеціалісти ESET не рекомендують використовувати твердотілі накопичувачі для серверів чи комп’ютерів, на яких зберігається важлива інформація.

Крім цього, розповсюдженою причиною втрати корпоративних даних є проблема з живленням, яка може бути спричинена збоями в роботі джерела живлення або інших компонентів, а також, як не дивно, падіння пристрою з висоти, що спричиняє збої в роботі апаратного забезпечення.

Варто зазначити, такі збої не обов’язково призводять до незворотної втрати даних. Корпоративну інформацію можна відновити завдяки використанню спеціальних інструментів або ж встановленню диску в новий пристрій, якщо диск залишився у робочому стані після пошкодження.

Збої програмного забезпечення

Четверте та п’яте місце в рейтингу займають дві причини, які викликані збоями програмного забезпечення під час використання даних або ж діяльністю шкідливих програм, — це випадкове або навмисне видалення файлів та пошкодження даних.

Серйозною загрозою для корпоративних середовищ за останні місяці стали програми-вимагачі, які шифрують файли та вимагають викуп за доступ до них. Деякі сімейства шкідливого програмного забезпечення, такі як Jigsaw, спроможні видаляти певну кількість файлів під час інфікування за зволікання з виплатою викупу та спроби перезапустити систему. Спеціалісти ESET не рекомендують платити зловмисникам, оскільки така діяльність заохочує кіберзлочинців до створення нових версій загроз.

Важливість запобігання

Найкращим рішенням збереження даних в таких випадках є запобіжні заходи та наявність достатніх засобів для відновлення пошкоджених даних якнайшвидше без впливу на діяльність компанії. Для цього рекомендовано використовувати надійне та комплексне антивірусне рішення, яке здатне запобігти шкідливим діям небезпечного програмного забезпечення.

Від втрати даних у випадках збоїв апаратного забезпечення найкраще захистить наявність резервної системи, спроможної не тільки швидко відновити збережені дані, а й систему, в якій вони зберігалися, таким чином мінімізуючи час вирішення проблеми та не впливаючи на звичайний режим роботи компанії.

Пам’ятаймо, що інциденти втрати корпоративної інформації можуть спричинити безповоротні результати та наслідки. Тому компаніям необхідно вжити усіх засобів безпеки, щоб запобігти втраті корпоративних даних та, як наслідок, фінансових коштів.