Обережно — кібербуллінг: як розпізнати віртуальне цькування дитини

Наступна новина

Літні канікули не за горами. Більшість школярів з нетерпінням чекали відпочинку від домашніх завдань та ранніх підйомів. Однак деякі підлітки хотіли опинитися подалі від школи з менш приємних причин — втекти від кіберхуліганів, які турбують їх офлайн чи онлайн через соціальні мережі.

На жаль, не всі батьки можуть відрізнити труднощі підліткового віку від реальної загрози, спричиненої знущаннями підступних товаришів.

До Дня боротьби з кібербуллінгом, який відзначається 17 червня, спеціалісти ESET підготували основні ознаки, які допоможуть батькам розпізнати агресію проти дитини в Інтернет-мережі.

1. Дратівливі відповіді та перепади настрою.

Часті зміни настрою не завжди свідчать про цькування дитини в Інтернеті. Однак така поведінка у поєднанні з нервовою реакцією на типові запитання, особливо після перебування у віртуальному світі, має викликати турботу з боку батьків.

Батьки не повинні задовольнятися відповідями «чудово» та «добре», оскільки ці слова не завжди слід сприймати буквально. Іноді батькам варто детальніше розібратися у стані речей, щоб дізнатися про переживання дитини щодо діяльності в Інтернеті.

2. Видалений акаунт соціальної мережі.

Якщо дитина несподівано видаляється з улюбленої соціальної мережі, батькам слід бути на сторожі. У час, коли молодь витрачає багато часу на онлайн-активність та спілкування в соціальних мережах, видалення акаунту може стати сигналом тривоги. Інструменти батьківського контролю, інстальовані на пристрої дитини, дозволять батькам здійснювати моніторинг та контроль програм, які використовує дитина.

3. Уникання друзів та сім'ї в реальному житті.

Цілком природно, що підлітки намагаються стати більш незалежними від своїх батьків та приділяти більше часу на створення власної мережі друзів. Проте дистанціювання від однолітків та спроби сховатися від зовнішнього світу в своїй кімнаті, а також уникання соціальних медіа та власних пристроїв взагалі є ще однією поширеною ознакою кібербуллінгу дитини.

4. Помітні фізичні зміни.

Дитина раптово втратила вагу або апетит? У неї виникли проблеми зі сном, а зранку вона виглядає виснаженою? Погіршення самопочуття може свідчити і про інші проблеми, але в поєднанні з деякими вищезгаданими пунктами, існує велика ймовірність цькування дитини в Інтернеті.

5. Спроби вдати хворого та пропустити школу.

Майже кожна дитина час від часу використовує відмовки про погане самопочуття, щоб уникнути відвідування школи. Пропустити іспит, до якого дитина не підготувалася, чи просто тяжкий день у школі є спробою уникнути стресової ситуації. Проте, якщо дитина вдає хворого занадто часто, не виключено існування більш серйозної проблеми — конфлікту з Інтернет-хуліганами.

У зв’язку з все більшою розповсюдженістю такого виду кіберзлочинності як кібербуллінг, спеціалісти ESET рекомендують батькам бути більш уважними, цікавитися онлайн-діяльністю дитини, контролювати активність юних користувачів як на комп’ютерах і ноутбуках, так і на смартфонах і планшетах, а також забезпечити надійний захист усіх пристроїв, які використовує дитина (ESET Mobile Security з функцією Батьківського контролю для ОС WindowsESET Mobile Security та ESET Parental Control для Android).