Хакери використовують самогубство Робіна Вільямса для шахрайства у Facebook

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі розробки антивірусного програмного забезпечення — попереджає користувачів про появу нового виду шахрайства у соціальній мережі Facebook, для здійснення якого зловмисники цинічно використовують смерть відомого коміка Робіна Вільямса.

Жертвам нових хитрощів кіберзлочинців пропонується переглянути «прощальне» відео відомого актора, зроблене перед його самогубством минулого тижня. Після здійснення переходу за вказаним посиланням користувачі Facebook отримують повідомлення із вказівкою поділитися з друзями та відповісти на кілька запитань перед переглядом відео. При цьому на кожній заповненій анкеті зловмисники заробляють певну суму грошей.

Розглянемо детальніше принцип роботи даної цинічної афери.

Спочатку користувач соціальної мережі Facebook бачить, що його друг зі списку контактів опублікував новину під назвою «Прощальне відео Робіна Вільямса перед самогубством». Нижче наведено скріншот, як це може виглядати на сторінці у Facebook.

У разі здійснення переходу за знайденим у соціальній мережі посиланням відбувається перенаправлення користувача на сторінку певного веб-сайту, яка повідомляє про існування відео, яке, імовірно, було зроблено актором за допомогою мобільного телефону за кілька хвилин до смерті.

Після того, як користувач клікає для перегляду відео, з'являється повідомлення про те, що спочатку потрібно опублікувати дане посилання у себе на стіні в соціальній мережі Facebook. Даний прийом зловмисники використовують для охоплення та залучення якомога більшої кількості користувачів.

Крім цього, на сторінці подано текст інтригуючого змісту:

ЕКСКЛЮЗИВНЕ ВІДЕО: ПРОЩАЛЬНІ СЛОВА РОБІНА ВІЛЬЯМСА, ЗАПИСАНІ НИМ НА МОБІЛЬНИЙ ТЕЛЕФОН ПЕРЕД ЗДІЙСНЕННЯМ САМОГУБСТВА ЗА ДОПОМОГОЮ РЕМЕНЯ ТА КИШЕНЬКОВОГО НОЖИКА. ВІН ДОСІ МОЖЕ РОЗСМІШИТИ ВСІХ НА ЦЬОМУ ВІДЕО, АЛЕ В КІНЦІ ПРИМУСИТЬ КОЖНОГО ЗАПЛАКАТИ.

Далі замість відображення відео користувачеві пропонується відповісти на кілька запитань в рамках дослідження, за проведення якого поза шахрайствОМ в соціальній мережі Facebook зловмисники отримують фінансову винагороду.

«Суть даної афери полягає в тому, що кожного разу, коли користувач бере участь в опитуванні, шахраям виплачується деяка сума грошей, — розповідає Дмитро Борщан, технічний спеціаліст ESET в Україні. — Це далеко не перший випадок, коли зловмисники використовують смерть знаменитості або інші світові події для залучення уваги та стимулювання користувачів перейти за невідомим посиланням у Facebook. Суть подібного виду шахрайства дуже проста — чим більше жертв візьмуть участь в опитуванні, тим більше грошей зароблять зловмисники. І, думаю, очевидним є той факт, що наприкінці користувач не побачить ніякого відео за участю Робіна Вільямса».

Порада від спеціалістів ESET:

Найбільш вірний спосіб захистити себе від подібного виду афери полягає в тому, щоб не переходити та не поширювати невідомі посилання у соціальних мережах. Перед тим як що-небудь «лайкнути» або опублікувати на стіні у Facebook, необхідно самостійно перевірити даний матеріал. Таким чином можна забезпечити не тільки свою безпеку, але й безпеку своїх рідних і близьких.