Основні правила безпеки для користувачів Facebook

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі розробки антивірусного програмного забезпечення — повідомляє про підвищений інтерес кіберзлочинців до користувачів популярних соціальних мереж. Зокрема, останнім часом експерти ESET все частіше стикаються з різними видами спаму, випадками Інтернет-шахрайства та крадіжки персональних даних користувачів, здійснюваних за допомогою багатьох програм, що розповсюджуються та використовуються у Facebook.

Для протистояння загрозам у соціальній мережі Facebook спеціалісти ESET спеціально розробили безкоштовну програму ESET Social Media Scanner, реалізовану у новому поколінні продуктів ESET для домашніх користувачів — комплексному вирішенні ESET Smart Security® 6 та класичної антивірусній програмі ESET NOD32® Antivirus 6. Нова програма ESET забезпечує захист профілю, стіни, новин, особистих повідомлень від шкідливого контенту, навіть якщо користувач ще не увійшов у соціальну мережу. У разі виявлення загрози користувач негайно отримує повідомлення електронною поштою. Крім цього, програма ESET забезпечує безпеку сторінок друзів користувача, здійснюючи перевірку їх стін на наявність потенційно небезпечних посилань.

Також у зв'язку з постійним зростанням кількості загроз у соціальних мережах спеціалісти ESET підготували кілька простих правил, які допоможуть забезпечити безпеку цифрового світу любителів онлайн спілкування.

  1. Думати перш, ніж переходити за посиланнями. Далеко не всі посилання, опубліковані у соціальних мережах, є легітимними. У більшості випадків зловмисники використовують різні посилання, щоб перенаправити користувачів на шкідливі сайти або ресурси з небажаним контентом. Тому значно безпечніше знайти потрібну тему за допомогою пошукової системи Google або ввести URL адресу невідомого посилання безпосередньо в адресний рядок браузера.
  2. Налаштувати параметри конфіденційності. Таким чином повна інформація користувача буде доступною тільки певним особам, інші зможуть бачити лише частину даних. У налаштуваннях Facebook доступний вибір обмеження перегляду статусу, повідомлень, персональної інформації або малюнків користувача. У деяких випадках Facebook може змінити задану користувачем конфігурацію налаштувань, тому слід регулярно перевіряти їх правильність.
  3. Додавати в список друзів тільки добре знайомих людей. Не слід присвоювати статус «друга» незнайомцям і тим більше надавати доступ до повної інформації про себе. Також у соціальних мережах слід бути обережними з налаштуваннями видимості для «друзів друзів». Для забезпечення безпеки важливо завжди знати, кому і яку інформацію надаєте.
  4. Перевіряти посилання та пости перед розповсюдженням. Ділитися у соціальних мережах необхідно тільки перевіреною інформацією. Переконайтеся, що ці новини дійсно опубліковані на певних ресурсах перш, ніж відправляти їх іншим користувачам. В іншому випадку Ви можете ненавмисно допомогти зловмисникам у розповсюдженні небажаного або шкідливого контенту.
  5. Дані, розміщені на Інтернет-сторінках, залишаються там назавжди. Не варто помилятися, припускаючи, що видалені фотографії або облікові записи зникають з мережі. Ця інформація може бути збережена на будь-якому іншому комп'ютері. Тому слід ретельно продумувати те, яку інформацію викладати у соціальну мережу.

Дотримуючись цих правил, а також використовуючи програму ESET Social Media Scanner, Ви забезпечите не тільки свою безпеку, але й безпеку Ваших друзів та близьких у соціальних мережах.